Oletko kokannut kurpitsaruokia? Nyt kaupasta kannattaa napata ostoskoriin esimerkiksi edullista myskikurpitsaa.
Vaikka halloweenia ei virallisesti Suomessa vietetäkään, pursuavat monet kaupat teemaan sopivia koristeita, asuja ja herkkuja. Ruokakauppojen hevi-osastoilla halloween näkyy muun muassa näyttävinä ja värikkäinä kurpitsakasoina. Monet ostavat kurpitsan koristeeksi ja kaivertavat sen esimerkiksi lyhdyksi. Ruokakaupan erilaisista kurpitsoista kannattaa kuitenkin ehdottomasti ottaa nyt ilo irti myös ruokaa laittaessa.
– Kurpitsa on kotikeittiön moniottelija ja yllättäjä! Perinteisen pikkelssin lisäksi kurpitsa taipuu moneen, lisukkeeksi, pehmoiseksi keitoksi, jopa jälkiruokiin tai ihanaksi pääruoaksi sinällään, MTK:sta muistutettiin jo viime vuonna.
Kurpitsan sesonki on syksyllä parhaimmillaan, ja kotimaisena on saatavilla monipuolisesti erilaisia kurpitsoja, kuten myskikurpitsaa. Oletko jo itse kokeillut kokata myskikurpitsasta?
Myskikurpitsa sopii moneen
Myskikurpitsa eli butternut squash on monelle suomalaiselle hieman tuntemattomampi raaka-aine keittiössä, mutta siitä voi valmistaa monenlaisia ruokia aina risotosta pastoihin ja sosekeitoista jälkiruokiin.
Myskikurpitsasta käytetään sen kirkkaan oranssi, aavistuksen makea hedelmäliha. Kurpitsaa voi käyttää esimerkiksi risottoihin, sosekeittoihin ja leivontaan. Myskikurpitsa soveltuu hyvin makeisiin jälkiruokiin ja piirakoihin. Myös myskikurpitsan hedelmälihasta puhdistetut siemenet on helppo hyödyntää paahtamalla. Paahdetut kurpitsansiemenet tuovat rapeutta keiton päälle ripoteltuna. Lähde: Martat
Martat muistuttavat, että myskikurpitsa on helpointa kuoria uunissa paahtamisen jälkeen. Uunissa paahtaminen tuo myskikurpitsaan myös upean maun.
Mikä parasta, myskikurpitsaa saa nyt kaupasta vain euron tai parin kilohintaan, riippuen ostaako kotimaista vai ulkomaista kurpitsaa. Pienen myskikurpitsan voi siis parhaimmillaan saada alle eurolla kaupasta. Myskikurpitsan sesonki on syyskuusta joulukuuhun.
Testaa helppo kurpitsapasta
Keittiömestari Kari Aihinen vinkkasi muutama vuosi sitten Kaappaus keittiössä -ohjelmassa pari helppoa kurpitsaohjetta: kurpitsapastan sekä kurpitsakeiton.
Kapen kurpitsapastaan ei tarvita kuin muutama raaka-aine. Kurpitsa saa Kapen ohjeessa makuparikseen fetajuuston sekä kirsikkatomaatit. Ruokalajin valmistamisessa onnistuu kömpelömpikin kokki, sillä käytännössä ei tarvitse tehdä paljon muuta kuin keittää pastat ja paahtaa kurpitsanpuolikkaat.
Nappaa ohje: Kapen helppo kurpitsapasta
Katso myös video: Näin teet helposti kurpitsalyhdyn
8:16