Huikea innovaatio: Ruokatutkijat kehittelivät täysin kalorittoman ja luonnollisen sokerinkorvikkeen – valmistetaan hävikkihedelmistä
Ruokatutkija Moayad Abushokhedimin yritys Fooditive on kehitellyt sataprosenttisesti luonnollisen, kalorittoman makeutusaineen hävikkiomenoista ja -päärynöistä. Asiasta uutisoi Fine Dining Lovers.
Hollantilainen yhtiö Fooditive on kehitellyt hävikkiruoasta uudenlaisen makeutusaineen. Tuote tarjoaa vihreämmän vaihtoehdon jo markkinoilla oleville sokereille ja makeutusaineille, jotka aiheuttavat ympäristöhaittoja.
Makeutusaineet, kuten sukraloosi ja aspartaami, eivät esimerkiksi puhdistu kokonaan jätevedenpuhdistamoissa. Luonnolliset sokerit, sokerijuurikas ja sokeriruoko, aiheuttavat vielä isompia ongelmia. Niiden viljely ja tuotanto aiheuttaa huomattavia haittavaikutuksia ympäristölle.
Ympäristöystävällinen ja luonnollinen makeutusaine
Uusi makeutusaine valmistetaan käymisprosessilla, uuttamalla hedelmäsokeria omenoista ja päärynöistä. Makeutusaineen valmistamiseen käytetään muutoin hävikkiin joutuvia hedelmiä. Yritys käyttää muun muassa hollantilaisilta tiloilta peräisin olevia ylijäämähedelmiä sekä kauppaan kelpaamattomia, epämuodostuneita hedelmiä.
Lisäksi makeutusaineen valmistuksesta syntyvä jäte muutetaan mullaksi, jolloin varsinaista jätettä ei synny lainkaan.
Makeutusaine on kaloriton, ja siinä on puhdas maku, toisin kuin esimerkiksi steviassa. Tuote toimii sokerin tavoin muun muassa ruoanlaitossa ja leivonnassa.
Yrityksellä myös muita vastaavia tuotteita
Yritys on aiemminkin kehitellyt hyötytuotteita hävikistä. Innovaatioihin kuuluu muun muassa sakeuttamisaine banaaninkuorista, emulgaattori, jonka tuotannossa on hyödynnetty perunankuoria sekä luonnollinen säilöntäaine porkkanoiden synnyttämästä jätteestä.
LUE MYÖS: Näitä povataan vuoden 2020 ruokien megahiteiksi: Miltä kuulostaisi alkoholitee tai mysteerimaut?
Lähde: Fine Dining Lovers
***
Videolla laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa puhuu sokerikoukusta.
Video
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku