Hunajasadosta odotetaan tavallista niukempaa – satokasvit kukkivat ennen kuin mehiläiset olivat keruukunnossa

Mehiläistarha Tuusulassa 9. heinäkuuta 2024. Entistä useampi suomalainen on kiinnostunut mehiläistarhauksesta pölyttäjien vähenemisen takia.
Mehiläistarha Tuusulassa 9. heinäkuuta. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Hunajasadosta odotetaan tänä vuonna keskimääräistä heikompaa, kertoo Suomen mehiläishoitajain liitto.

Liiton mukaan taustalla on Suomessa touko-kesäkuussa vaikuttanut lämmin sääjakso. Se sai mehiläisten satokasvit kukkimaan ennen kuin mehiläispesät olivat ehtineet vahvistua täyteen meden keruukuntoon.

Loppukesän satokasvit taas tuottivat mettä heikosti.

Liitto arvioi, että tänä vuonna hunajaa tulisi keskimäärin 30 kiloa pesää kohti, kun keskimääräinen hunajasato Suomessa on noin 40 kiloa pesää kohti.

– Sato on ollut normaalia heikompi erityisesti hunajan pääsatoalueilla Etelä- ja Varsinais-Suomessa. Keski- ja Itä-Suomessa hunajaa on tullut enemmän, mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala kertoo liiton tiedotteessa.

Tänä vuonna myös paikallinen vaihtelu tarhojen välillä maakuntien sisällä on ollut suurta.

– Mikäli tarhojen lentoalueella on ollut viljelyssä rypsiä, rapsia, apilaa, tattaria tai muita mehiläisille soveltuvia viljelykasveja, satoa on saatu runsaammin, Martikkala toteaa.

Lopullinen satoarvio tarkentuu Martikkalan mukaan myöhemmin, koska hunajan linkoukset ovat vielä kesken.

Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä reilut 60 000 satoa tuottavaa mehiläisyhteiskuntaa, tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.