Tämä tiedetään syksyn sienisadosta nyt
Tulevan syksyn sienisato näyttää tällä hetkellä lupaavalta. Näin kertoo toiminnanjohtaja Birgitta Partanen Arktiset Aromit ry:stä. Se on luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö.
Syynä ovat sienien kannalta otolliset olot.
– On tullut ihan mukavasti kosteutta. Se on sienillä välttämätön, Birgitta Partanen kertoo MTV Uutisille.
Hyvin kylmä sää voi hidastaa sienisadon kasvua. Partasen mukaan tänä kesänä ei näyttäisi olevan sitä ongelmaa.
Vaikka sienestäminen yhdistetään syksyyn, jo tässä vaiheessa kesää sieniä on saatu kerätyksi mukavasti.
– Kantarellia on nyt jo kerätty koritolkulla. Ensimmäinen herkkutattiaalto oli Lapissa jo tässä pari viikkoa sitten.
Partanen kertoo, että pikkuhiljaa vaaleaorakkaita ja jopa torvisieniä on ruvennut nousemaan. Ne tulevat yleensä hieman myöhemmin.
Tällä hetkellä hyvät edellytykset
Alueellista ja paikallista vaihtelua sienisadossa on joka vuosi.
– Ihan joka kohdasta ei milloinkaan sieniä löydy, mutta on hyvät edellytykset koko maassa hyvään sienivuoteen, Partanen kertoo.
Partasen mukaan tällä hetkellä mikään alue ei ole kriittisen kuiva.
– Toki kausi on vasta alussa ja jos sattuisi tulemaan pitkä, kuiva ja kuuma jakso, se heikentäisi satoa. Mutta toistaiseksi sellaisesta ei ole pelkoa.
Suosituimpia sienestyssieniä ovat runsassatoiset, helposti tunnistettavat ja helposti käsiteltävät sienet, kuten tatit, vahverot, orakkaat ja haperot.
Katso myös: Superhelpon sienipastan resepti!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi