Jos trendivihannes lehtikaali alkaa kyllästyttää, on kauppojen hyllyillä onneksi lukuisia muitakin terveellisiä kasviksia, joita kannattaa kokeilla.
Syö monipuolisesti erilaisia kasviksia ja kokeile rohkeasti uusiakin vaihtoehtoja. Health.com listasi joukon terveellisiä vihanneksia, jotka ovat ehdottomasti kokeilun arvoisia.
Paksoi
Paksoi on aasialainen vihannes, joka sisältää sekä kalsiumia, rautaa, magnesiumia että A- ja C-vitamiineja. Kypsennä paksoita esimerkiksi pannulla pienessä määrässä öljyä ja lisää joukkoon valkosipulia. Viimeistele kuullotetut paksoit lorauksella seesamiöljyä.
Lehtimangoldi
Lehtimangoldi sisältää A-, C- ja E-vitamiineja sekä muun muassa rautaa ja kalsiumia. Lehtimangoldia voi käyttää ruoanlaitossa kaalien tapaan. Lehtiä voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tapaan keittoihin, patoihin ja muhennoksiin sekä tuoreena salaatteihin. Ruodit taas voi keittää parsan tavoin.
Keräkaali
Keräkaali on erinomainen kasvis, josta syntyvät perinteiset herkut, kuten kaalilaatikko, kaalikeitto ja kaalikääryleet. Keräkaali sisältää muun muassa C- ja K-vitamiineja.
Kukkakaali
Parsakaalin, brysselinkaalin ja paksoin sukulainen kukkakaali sopii miedon makunsa takia monien eri ruokien kanssa syötäväksi. Voit valmistaa kukkakaalin paitsi keittämällä ja höyryttämällä, myös uunissa maustamalla kaalin ensin öljyllä, suolalla ja pippurilla.
Punajuuri
Punajuuri on makeahko juures, joka sisältää muun muassa kaliumia ja mangaania sekä C-vitamiinia ja kuitua. Punajuuri on herkullista esimerkiksi uunissa paahdettuna. Hyödynnä punajuurta raastettuna myös raikkaissa salaateissa.
Lähde: Health.com
MTV LIFESTYLE