Kallioimarre, mesijuuri, imeläjuuri – rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta harva käyttää suomalaisista metsistä hyvinkin tuttua kasvia ruoanlaitossa.
Tuttua villiyrttiä, kallioimarretta voi käyttää mausteena niin arki- kuin juhlaruoissa. Villiyrttispesialisti ja keittiömestari Sami Tallberg suosittelee käyttämään kallioimarretta rohkeasti ruoanlaitossa, sillä tuttu kasvi parantaa ruoan makua.
Aromia sieniruokiin
Villiyrttispesialistin oma suosikki syksyisistä luonnon antimista on kallioimarre – ja etenkin sen juuri, joka tunnetaan lakritsinmakuisena metsän herkkuna. Kallioimarre sopii erityisen hyvin sieniruokiin.
– Kallioimarre on luontainen arominvahvenne, Tallberg kertoo.
Asiantuntija muistuttaa, että juurien keräämisessä on oltava erityisen tarkkana, sillä juurien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan. Juuria kerätessä on hyvä ottaa huomioon myös se, ettei niitä kerää yli omien tarpeiden.
– On tärkeää pitää mielessä, että juurta kannattaa ottaa käyttöön vain pieniä määriä kerrallaan, Tallberg toteaa.
Ketunleipää ja erilaisia heiniä
Monelle lapsuudesta tuttu ketunleipä sopii niin ikään erityisen hyvin ruoanlaittoon. Ketunleivät ovat parhaimmillaan kesällä, mutta syksyn kynnykselläkin parhaita yksilöitä voi hyödyntää ruoanlaitossa.
Suomen luonto tarjoaa villiyrteistä innostuneille kokeille myös erilaisia heiniä, joita voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Parhaimmillaan luonnon antimet voivat korvata jopa suolan ruoassa.
– Tarjolla on ahonsuolaheinää ja niittysuolaheinää. Niistä saa ruokiin hapokkuutta ja suolaisuutta, hän toteaa.
– Lisäksi luonnossa on nyt pihatähtimöä ja pihasauniota, Tallberg listaa.
On hyvä pitää mielessä, että villiyrttejä kerätessä on tärkeää olla varma siitä, että tunnistaa keräämänsä kasvit. Apuna voi käyttää esimerkiksi erilaisia kasvikirjoja.
LUE MYÖS:
Suomen metsien arvokas herkku maistuu myös raakana – hinta satoja euroja kilolta
Pihallasi kasvaa huikea vitamiinipommi – hyviä rasvoja ja sopii laihduttajalle
Näin tunnistat arvokkaan matsutaken – varo tätä sientä!
Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi