Italialainen pizzamestari ei todellakaan lisäisi suomalaisten suosikkitäytettä pizzaan: "Nykyään vain lapset kysyvät"
Ananas pizzan täytteenä jakaa vahvasti suomalaisten mielipiteitä, mutta erityisen kiistanalaista se on Italiassa.
Suomessa suosittu pizzatäyte ananas on ollut pizzan kotimaassa täysin mahdoton ajatus. Tähän asti.
Italiassa tapahtui hiljattain kulinaarinen vallankumous, kun julkkiskokki Gino Sorbillo lisäsi ananasta ruokalistalle Via dei Tribunalissa, maailman tunnetuimmassa pizzeriassa.
Margherita con Pineapple -nimisen pizzan esittely aiheutti kiivasta keskustelua paikallisten joukossa.
Sorbillo, kolmannen sukupolven pizzaiola, kertoi CNN:lle, että hän loi sen taistellakseen ruokaennakkoluuloja vastaan.
Katso yllä olevalta videolta, mitä mieltä suomalaiset ovat ananaksesta pizzan täytteenä.
Ananas ei ole riittävän perinteikäs italialaisille
Helsinkiläisen Capperi-pizzeriaketjun ravintolapäällikkö Miguel A Papaiannin mukaan italialaiset eivät arvosta ananasta, koska hedelmä ei ole perinteisesti italialainen.
Lisäksi ananaksen syntinä pidetään Italiassa sitä, että se tuli täytteenä muotiin Amerikassa.
– Italialaiset kunnioittavat perinteitä ja ovat melko konservatiivisia. Monia lännestä tulevia asioita ei hyväksytä, Papaianni kertoo.
Suomessa tällaisia ennakkoluuloja ei ole. Esimerkiksi Kotipizzan mukaan noin joka kolmas sieltä tilattu pizza sisältää ananasta. Suosituin täyteyhdistelmä on ananas ja kinkku.
Foodoran-verkkokaupan viime joulukuussa tekemä tutkimus vahvistaa suomalaisten ananaspizzan kysynnän. Kyselyn mukaan 1 000 vastaajasta 67 prosenttia on sitä mieltä, että ananasta saa olla pizzan päällä. 12 prosenttia on hieman eri mieltä ja 17 prosenttia paheksuu ananaksen käyttöä pizzassa.
Papaianni ajattelee, että monet pitävät ananaksesta sen makean maun vuoksi.
– Yleensä pizzassa käytetään ananassäilykkeitä tuoreen sijaan. Makean siirapin ansiosta se houkuttelee maullaan, varsinkin kinkun tai pekonin kanssa yhdistettynä, Papaianni sanoo.
Ei ananasta, mutta jotain muuta makeaa
Miguel A Papaiannin mielestä Gino Sorbillo otti riskin tarjoamalla italialaisille pizzaa ananaksella.
– Mutta hän on asioidensa mestari, niin miksi ei?
Ananaksen syntinä pidetään Italiassa sitä, että se tuli täytteenä muotiin Amerikassa
Papaianni uskoo, että mielikuvituksella ei ole rajoja pizzan valmistuksessa. Hän itse ei kuitenkaan lisää eksoottisia hedelmiä annoksiin, vaikka kysyntää olisi.
– Alkuvuosina vieraamme kysyivät, miksi emme tarjoa ananaspizzaa? Nykyään vain lapset kysyvät useammin.
Vaihtoehtona Papaianni tarjoaa vierailleen pizzaa makeilla viikunoilla. Hän vakuuttaa, että tällainen pizza on vieläkin hämmästyttävämpi. Kokki ei kuitenkaan lupaa, etteikö hän voisi tulevaisuudessa tehdä pizzaa ananaksella.
– Maailma muuttuu ja makumieltymykset muuttuvat. Ja jos kaksi suosituinta italialaista pizzamestaria, Gino Sorbillo ja Franko Pepe, lisäsivät ananasta pizzaansa, niin kenties jonain päivänä liitymme tähän trendiin.
Katso myös: Napolilainen tapa syödä take away -pizza jättää boksin kakkoseksi – italialainen Ivan näyttää päräyttävän tekniikan
Tiesitkö tästä kikasta? Napolilainen tapa syödä take away -pizza jättää boksin kakkoseksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua