Mikä ihmeen viinikivi? Näin hyödynnät sitä leivonnassa
Viinikiveä hyödynnetään varsinkin leivonnassa, mutta useimmissa tapauksissa sen voi korvata jollakin muulla aineella.
Oletko törmännyt leivontaohjeen aineslistassa viinikiveen ja ihmetellyt, mitä ihmettä kivi tekee leivonnaisessa?
Todellisuudessahan kyse on jauhetusta viinikivestä, kaliumvetytartraatista, eli leivonnassa käytettävä aines on hienon hienoa pulveria. Viinikivi jauhetaan viinin valmistuksen sivutuotteena syntyvästä viinihaposta.
Viinikiveä saattaa löytää isompien ruokakauppojen leivontahyllystä tai esimerkiksi luontaistuotekaupoista.
Viinikiven maku on hieman pistävä ja hapan, mutta sitä ei käytetä niinkään makunsa vuoksi, eikä siinä määrin, että jauheen maku vaikuttaisi itse leivonnaisen makuun, kertoo Simply recipes -sivusto.
Mihin viinikiveä käytetään?
Viinikivi toimii ikään kuin "turvaverkkona" vaahdotetuille valkuaisille. Omillaan vaahdotettuihin valkuaisiin jää "epävakaita" ilmataskuja, jotka voivat saada vaahdon lässähtämään. Ripaus viinikiveä vatkauksen yhteydessä vahvistaa näitä ilmataskuja, jolloin lopputulos on kaunis ja vakaa. Viinikivi onkin omiaan juuri marengin valmistuksessa.
Ylipäätään leivokset, joissa kananmuna antaa niille korkeutta ja ilmavuutta, hyötyvät suuresti viinikivestä taikinassa. Esimerkiksi näissä kuningatar Elisabetin suosimissa "skottipannukakuissa" käytetään nimenomaan viinikiveä.
Ripaus jauhettua viinikiveä kermavaahton seassa auttaa yhtä lailla vaahtoa pitämään muotonsa pidempään. Karamelleja valmistaessa viinikivi estää sokerin kristallisoitumisen, jolloin lopputulos on sileämpi.
Viinikiveä voidaan käyttää myös ruokasoodan aktivoimiseen leivonnaisten nostattamisessa. Itse asiassa osa leivinjauheesta valmistetaan viinikivestä.
Viinikiveä voidaan käyttää myös puhdistusaineena. Esimerkiksi sekoittamalla viinikiveä ja vaaleaa etikkaa, saadaan tahna, jolla voi kiillottaa ruostumatonta terästä, kuparia, posliinia ja messinkiä.
Voiko viinikiven korvata jollakin?
Reseptissä käytetään viinikiveä, mutta itseltäsi ei satu sitä juuri sillä hetkellä kaapista löytymään – voiko sen korvata jollakin?
Healthline-sivuston mukaan korvaava aine täytyy valita sen mukaan, mikä viinikiven funktio milloinkin olisi. Korvikkeena voidaan nimittäin käyttää useitakin eri tuotteita: sitruunamehua, valkoviinietikkaa, leivinjauhetta, piimää ja jogurttia.
Kananmunanvalkuaisia vaahdottaessa ja erityisesti marenkia valmistaessa viinikiven voi korvata sitruunamehulla. Sitruuna tuo samalla tavalla hapokkuutta ja auttaa vaahtoa säilyttämään muotonsa. Tässä tapauksessa viinikiven voi korvata myös valkoviinietikalla.
Sitruunamehulla voi korvata viinikiven myös esimerkiksi siirapeissa ja kuorrutteissa, sillä se estää samalla tavoin sokerin kristallisoitumista. Parhaan tuloksen saat, kun korvaat viinikiven samalla määrällä sitruunamehua kuin reseptissä ilmoitetaan.
Jos reseptin ainesosalistasta löytyy sekä ruokasooda että viinikivi, korvaava tuote löytyy äärimmäisen helposti leivinjauheesta, joka sisältää juurikin kumpaakin näistä. 1,5 teelusikallisella voi korvata reseptistä yhden teelusikallisen viinikiveä.
Hapan piimä toimii hyvin viinikiven korvikkeena tietyissä leivonnaisissa, mutta tällöin reseptiä pitää rukata muutoinkin hieman uusiksi. Jokaista 1/4 teelusikallista viinikiveä kohden reseptistä pitää poistaa 1,2 desiä nestettä ja korvata nämä sitten 1,2 desillä piimää.
Jos kotoasi ei löydy piimää, sama idea toimii myös maustamattoman jogurtin kanssa, kunhan ensiksi laimennat sitä maidon kanssa muistuttamaan piimän rakennetta.
Katso myös: Näin helposti valmistat vohveleita valmiista croissant-taikinasta!
Lähteet: Simply recipes, Healthline
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"