Kupillinen kaakaota voi suojella sinua rasvaisen lohturuoan kielteisiltä vaikutuksilta stressin aikana, kertoo tuore Birminghamin yliopiston tutkimus. Food And Function -lehdessä julkaistuista tuloksista uutisoi muun muassa Independent-sivusto.
Ruokavalinnat, joita tehdään stressaantuneina, voivat vaikuttaa siihen, miten tämä jännittyneisyys vaikuttaa sydänterveyteen.
Lue myös: Ylistetty ruokavalio voi pienentää diabetesriskiä – syö etenkin näitä
Hiljattain julkaistu pieni tutkimus kuitenkin havaitsi, että runsaasti flavanoleja sisältävän kaakaon juominen rasvaisen aterian yhteydessä voi lieventää jonkin verran ruoan vaikutusta elimistöön. Flavanolit ovat luonnollisia antioksidantteja, jotka vaikuttavat esimerkiksi solujen toimintaan.
Flavanoleja on lisäksi joissain elintarvikkeissa ja juomissa, kuten omenoissa ja teessä. Niillä katsotaan olevan monia erilaisia hyötyjä. Tutkijoiden mukaan ne säätelevät esimerkiksi verenpainetta ja suojaavat sydän- ja verisuoniterveyttä.
Jos siis tekee mieli stressaantuneena syödä jotain rasvaista, kannattaa samalla siemailla kupillinen minimaalisesti prosessoitua kaakaota.
Aiemmin on tutkittu sitä, miten kaakao vaikuttaa kognitiiviseen suorituskykyyn. Tässä yhteydessä todettiin, että runsaasti prosessoiduista suklaatuotteista flavanoleja on turha etsiä, sillä ne tuhoutuvat, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa. Runsaasti prosessoitu kaakao ei siis toisi samanlaisia hyötyjä.
Tutkijat paneutuivat kaakaon terveysvaikutuksiin
Tutkimuksen teossa oli mukana Birminghamin yliopiston ravitsemustieteiden apulaisprofessori Catarina Rendeiro.
– Tiedämme, että stressaantuneina ihmisillä on taipumus suosia runsasrasvaista ruokaa.
Rendeiro kertoo heidän aiemman tutkimuksensa osoittaneen, että rasvainen ruoka voi heikentää verisuonten kykyä palautua stressistä.
– Tässä tutkimuksessa halusimme nähdä, lieventäisikö rasvaiseen ateriaan lisättävä, runsaasti flavanolia sisältävä ruoka stressin kielteisiä vaikutuksia elimistössä.
Aiemmassa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että runsasrasvaiset elintarvikkeet voivat vaikuttaa kielteisesti verisuonten toimintaan ja hapen kulkeutumiseen aivoihin. Flavanolit voivat toimia ikään kuin suojaavana tekijänä elämän stressaavien ajanjaksojen aikana.
– Tämä tutkimus osoittaa, että runsaasti flavanoleja sisältävän ruoan syöminen tai juominen voi olla strategia, jolla voidaan lieventää huonompien ruokavalintojen vaikutusta verisuonistoon.
Näin tutkimus tehtiin
Tutkimusta varten tutkijat antoivat antoivat 23 terveelle aikuiselle aamiaiseksi kaksi voicroissantia, joissa oli kymmenen grammaa suolattua voita, puolitoista viipaletta cheddarjuustoa ja 250 millilitraa täysmaitoa sekä joko runsaasti flavanoleja sisältävää kaakaota tai sellaista kaakaota, jossa niitä oli vähän.
Kahdeksan minuutin lepoajan jälkeen ryhmää pyydettiin tekemään matemaattinen testi, jonka nopeus kiihtyi kahdeksan minuutin ajan ja joka hälytti, kun vastaus meni väärin. Levon ja testin aikana tutkijat mittasivat verenkiertoa kyynärvarresta, sydämen toimintaa ja hapen määrää kehossa.
He havaitsivat, että stressitehtävä nosti sydämen sykettä ja verenpainetta merkittävästi. Se on heidän mukaansa verrattavissa stressiin, jota voidaan kokea arjessa.
Tutkijat havaitsivat myös, että rasvaisten ruokien syöminen yhdessä vähäflavanolipitoisen juoman kanssa stressin aikana vähensi verisuonten toimintaa ja että tämä vaikutus jatkui jopa puolitoista tuntia stressitapahtuman päättymisen jälkeen.
Flavanoleja runsaasti sisältävä kaakaojuoma kuitenkin esti verisuonten toiminnan heikkenemisen stressin ja rasvan syönnin jälkeen.
Jotta kaakaosta näitä hyötyjä saisi, pitää valita mahdollisimman vähän jalostettuja kaakaotuotteita. Lisäksi heidän mukaansa flavanoleja voi saada myös vihreästä teestä, mustasta teestä ja marjoista.
Lue myös: Uudesta joulukalenterista tuli valtava hitti – hintahoksaus voi kuitenkin säästää 18 euroa
Katso myös video: Millaista lounasruokaa arjessa kannattaa suosia?
9:25
Lähde: Independent