Monet suomalaisten arkiruokasuosikit valmistuvat jauhelihasta. Tässä kolme takuuvarmaa jauhelihaohjetta, joita kannattaa kokeilla.
Lihatiedotuksen mukaan suomalaiset toden totta ovat jauhelihakansaa. Maassamme puolet myytävästä tuoreesta lihasta on jauhelihaa ja sen myynnin arvo on noin puolet lihakaupasta. Pääosa myytävästä jauhelihasta on teollisuuden pakkaamaa.
Lue myös: Pakastatko jauhelihaa? Älä vaan tee näitä mokia
Suomen suosituimpien arkiruokien joukossa on useampia jauheliharuokia. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n vuonna 2016 toteuttaman selvityksen mukaan suosituin arkiruoka on jauhelihakastike. Kärkipäähän listalla yltävät myös muun muassa lihapullat sekä makaronilaatikko.
Jos mietit, mitä jauhelihasta voisi kokata, tässä kolme loistavaa vaihtoehtoa Maikkarin reseptiarkistosta.
Paras makaronilaatikko: "Samettisen hyvää"
MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivujen ylivoimaisesti suosituin makaronilaatikkoresepti on televisiosta tutun kokki Kari "Kape" Aihisen pellinkiläinen makaronilaatikko.
Kun makaronilaatikko saa muhia ennen paistamista jääkaapissa yön yli, lopputulos on Kapen mukaan erityisen mehevä.
– Siitä tulee samettisen hyvää. On se vain hemmetin hyvä resepti! Kape ylisti vuonna 2019.
Nappaa ohje: Makaronilaatikko Kari Aihisen tapaan eli Pellinkiläinen makaronilaatikko
Aito bolognesekastike italialaiseen tapaan
Bolognesekastike on koko perheen suosikki, joka kannattaa valmistaa alusta loppuun asti itse.
Monen italialaiskokin mukaan bolognese on lasagnen ohella eniten "pahoinpidelty" resepti. Kastikkeesta liikkuu mitä erikoisempia versioita, jotka eivät tee kunniaa alkuperäiselle klassikolle.
Aidon bolognesekastikkeen valmistaminen on todella yksinkertaista, mutta vaatii hieman malttia, sillä pitkä haudutusaika tekee bolognesesta täydellistä. Muista myös lisätä kastikkeeseen ripaus rakkautta ja intohimoa, kuten italialaiset suosittelevat.
Tämä bologneseresepti on Accademia Italiana della Cucinan suosittelema vuodelta 1982.
Katso resepti: Aito bolognesekastike – ragù alla bolognese
Mehevät lihapullat – tällaisesta jauhelihasta ne kannattaa tehdä
6:13
Parhaan makaronilaatikon lisäksi Kape on taituroinut Maikkarin reseptiarkistoon myös supermehevien lihapullien ohjeen.
Aihisen mukaan lihapullat tehdään perinteiseen tyyliin sika-nautajauhelihasta, mutta täydellisiä pyöryköitä saa myös 17-rasvaprosentin naudanjauhelihalla.
– Pointtina on se, että lihapullataikinassa pitää olla rasvaa. Lihapulla on silloin kivempi paistaa, kivempi muotoilla ja ennen kaikkea se on paremman makuista.
Sipulia ei sen sijaan koskaan tule laittaa lihapullataikinaan raakana.
– Pliis, pilkkokaa sipuli pieneksi ja freesatkaa sinne lihapullataikinaan. Ei ole kiva, että mahtavan makuisessa lihapullassa on raaka, iso sipulinpala.