Tuoreen tutkimuksen valossa näyttää siltä, että kolesterolin sijaan kananmunien kohdalla huomio kiinnittyy jatkossa niiden hyviin puoliin.
Kananmuniin on jo pitkään suhtauduttu kaksijakoisesti. Tuoreen Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen valossa vaikuttaa siltä, että ainakaan perusterveiden miesten ei kannata ainakaan kolesterolin pelossa vältellä kananmunia. Onkin hyvä pitää mielessä, että kananmunat ovat paljon muutakin kuin pelättyä kolesterolia.
– Sitä ei tarkkaan tiedetä, että mistä se johtuu, mutta tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että runsaampi kananmunien syönti olisi yhteydessä pienempään diabeteksen riskiin miehillä, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo MTV:lle.
LUE MYÖS: Kananmunista paljastui yllättävä terveyshyöty
Vitamiineja ja hyviä rasvahappoja
Virtanen muistuttaa, että kananmunat eivät suinkaan ole pelkkää paljon puhuttua kolesterolia. Sen lisäksi munat sisältävät nimittäin paljon terveydelle hyödyllisiä bioaktiivisia yhdisteitä.
– Kananmuna on muutakin kuin pelkkää kolesterolia. Siellä on näitä hyviä, hyödyllisiä yhdisteitä, vitamiineja, hyviä rasvahappoja, niin sanottuja bioaktiivisia yhdisteitä, joilla saattaa olla vaikutusta sokeriaineenvaihduntaan tai pieniasteiseen tulehdukseen, Virtanen toteaa.
– Kananmuna on erittäin hyvä ravintoaineiden lähde. Vaikka siinä on kolesterolia, mutta siinä on myös niitä hyviä ravintoaineita, hän jatkaa.
Jatkossa tutkimusta tullaan kehittämään enemmän siihen suuntaan, että yksittäisiä elintarvikkeita arvioitaisiin kokonaisuutena, eikä yksinomaan esimerkiksi yhden ravintoaineen, kuten kolesterolin, perusteella.
– Olemme tutkimuksissa menossa siihen, että tutkimme kokonaisia ruoka-aineita ja elintarvikkeita yksittäisten ravintoaineiden sijaan. Ruoka-aineissa on monia eri ravintoaineita ja -tekijöitä, joilla voi olla päinvastaisia vaikutuksia, hän huomauttaa.
Tarvitseeko kolesterolia yhä pelätä?
Itä-Suomen yliopistossa tehty tuore tutkimus tehtiin vain miehillä, eikä suoraan voida olettaa, että vaikutukset olisivat myös naisilla samanlaiset. Virtanen kuitenkin uskoo, että asenne kolesterolia kohtaan on kauttaaltaan muutoksen kourissa
– Aika lailla se kolesteroli on saamassa synninpäästön. Ei se näytä olevan niin haitallista, kuin on aikaisemmin oletettu. Sehän ei juurikaan vaikuta veren kolesterolipitoisuuteen normaaliväestössä, Virtanen toteaa.
Asiantuntija huomauttaa, että tietyn väestönosan on kuitenkin jatkossakin syytä kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon kananmunia tulee syötyä.
– Ne, joilla on jo tyypin kaksi diabetes. Heillä runsaampi kananmunien syönti näyttää olevan yhteydessä suurempaan sydäntautien riskiin. Eli heidän kannattaa edelleen rajoittaa kananmunien käyttöä, Virtanen muistuttaa.