”Mene munalla töihin” on monelle suomalaiselle tuttu lause, jolla haluttiin muistuttaa ihmisiä kananmunan hyvistä ominaisuuksista. Tässä lauseessa on edelleen perää, muistuttavat asiantuntijat.
Kananmuna on elintarvike, jonka terveysvaikutuksista on kiistelty jo vuosikymmenten ajan. Kananmuna on tunnetusti todellinen proteiinipommi, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja hivenaineita, kuten D-vitamiinia ja jodia, josta monella suomalaisella on puutosta.
Uppomuna valmistuu helposti mikrossa videon niksillä. Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Vaikka kananmuna on erinomaista ravintoa, sen sisältämä kolesteroli on aihe, joka nousee edelleen aina aika ajoin esiin.
Tiesitkö? Missään muussa elintarvikkeessa ei ole todettu olevan yhtä paljon koliinia kuin kananmunan keltuaisessa. Koliinilla on merkittävä rooli solukalvojen muodostuksessa ja useissa rasvan ja kolesterolin aineenvaihdunnan reaktioissa. Lähde: Munax
Itä-Suomen yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan kananmunia voi syödä huoletta kappaleen päivässä.
– Itäsuomalaisten miesten tutkimuksessa runsaamman kananmunan syömisen ei todettu yhdistyvän runsaampaan sydäninfarktiriskiin, muistihäiriöiden riskiin tai tyypin 2 diabeteksen riskiin. Diabeteksen ja muistihäiriöiden suhteen seuraus oli ennemminkin käänteinen, eli suurempi käyttö oli yhteydessä pienempään riskiin, ravitsemusepidemiologi Jyrki Virtanen kertoi Munaxin järjestämässä We Love Egg -seminaarissa.
Kananmuna ei todennäköisin korkean kolesterolin aiheuttaja
Tutkimustulosten lisäksi Virtanen haluaa muistuttaa, että kananmunista, aivan kuten mistä tahansa muustakin elintarvikkeesta puhuttaessa, terveysvaikutuksia on vaikea päätellä yksittäisen ravintoaineen tai yhdistelmän perusteella.
– Me emme syö puhdasta kolesterolia, vaan se tulee tietyn paketin mukana. Myös muut ravintoaineet ja niiden ravintoaineet tulee ottaa huomioon, Virtanen kertoo.
Myös Britannian Munakomitean asiantuntija ja biolääketieteen tutkija Bruce Griffin kannustaa ottamaan vanhan mainoslauseen ”munalla töihin” huoletta käyttöön, sillä vain kolmannes kehon kolesterolista tulee ruokavaliosta, loput ihminen tuottaa itse.
– Tupakointi, ylipaino, transrasvojen runsas käyttö ja liikunnan puute ovat todennäköisempiä syitä vaarallisen korkeaan kolesteroliin, kuin kananmunan käyttö, Griffin kertoi seminaarissa.