Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kananmunien ABC: Tiedätkö, mitä munia syöt?

Julkaistu 14.03.2015 14:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kananmunapakkauksesta löytyy paljon merkintöjä, jotka kertovat niin tuotteen laadusta, kuin tuotantotavasta. Lue mitä eri pakkausmerkinnät tarkoittavat.

Lain mukaan kaikki EU:ssa tuotetut kananmunat täytyy leimata, jotta nähdään mistä ne tulevat ja miten ne on tuotettu. Merkinnät kannattaa opetella tuntemaan, jotta tietää, mitä kananmunia ostaa. 

Valkoinen vai ruskea

Eri rotujen kanat tuottavat erivärisiä munia. Yleisimmät kananmunan värit ovat valkoinen tai ruskea, mutta munat voivat olla myös sinisiä, pilkullisia tai vihreitä. Kananmunien väri ei kerro mitään niiden terveellisyydestä tai laadusta.

Laatuluokitus A, B tai C

Laatuluokittelussa munat luokitellaan A-, B- tai C-luokkaan. A-luokan munat ovat ulkoisesti puhtaita ja vahingoittumattomia, sekä täyttävät sisäiset laatuvaatimukset. Valkuaisen tulee olla kirkas ja puhdas, ja keltuaisen tulee pysyä paikoillaan. A-luokan munat ovat aina tuoreita. Käytännössä kaikki myytävät kananmunat ovat A-luokkaa.

B-luokan munat ovat säilöttyjä tai jäähdytettyjä, eikä niitä näe Suomessa käytännössä lainkaan. C-luokan munia käytetään vain elintarviketeollisuudessa kananmunavalmisteiden raaka-aineeksi.

Painoluokittelu

Kanat tuottavat erikokoisia munia niiden iästä ja munintavaiheesta riippuen. Munat luokitellaan painon mukaan neljään luokkaan. XL-kokoiset, eli erittäin isot kananmunat painavat vähintään 73 grammaa. L-kokoiset, eli isot munat painavat 63–73 grammaa, kun taas keskikokoiset M-munat 53–63 grammaa. Pienet S-kokoiset kananmunat painavat alle 53 grammaa.

Päivämäärä-merkintä

Kananmunissa tulee olla parasta ennen -merkintä, joka on 28 päivää munintapäivästä. Parasta ennen -merkki tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa. Yleensä elintarvike on kuitenkin käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin.

Ekstra-tuoreiden kananmunien myyntiaika on rajoitettu seitsemään päivään pakkauspäivästä tai yhdeksään päivään muninnasta.

Omega-munat

Omega-munien ravintosisältöä on parannettu ruokkimalla kanoja erikoisrehulla. Omega-munissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja ja E-vitamiinia. Ravintoaineet saadaan muniin kanan rehuun lisätystä pellavaöljystä ja -rouheesta. Omega-3-rasvahappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo, kun taas E-vitamiini toimii antioksidanttina.

Luomumunat

Luomutiloilla kanat elävät ikkunallisissa lattiakanaloissa, joissa ne saavat luonnonvaloa. Luomukanaloissa on lisäksi ulkotarhat, joihin kanat pääsevät sään salliessa. Kanat syövät ainoastaan luomurehua. Ulkomaisissa tutkimuksissa luomumunien on todettu olevan ravitsemukselliselta koostumukseltaan parempia kuin tavanomaisten munien.

Vapaan kanan munat, onnellisen kanan munat

Nämä kananmunat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, istua orsilla ja munia pesiin. Pakkauksissa käytetään virallisesti merkintää "lattiakanojen munia", mutta käytettyjä nimikkeitä ovat myös "vapaan kanan munat" ja "onnellisen kanan munat".

 Lähteet: huffingtonpost.com, kanatieto.fi

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna