Milloin olet viimeksi paistanut tuttua retroherkkua, vohveleita aamupalaksi?
Mikko Takala ja Sami Rekola esittelevät kirjassaan Streetfood – katuruokaa pallon ympäri (Readme) perinteisen vohvelireseptin. Klassikkoresepti täydentyy herkullisilla täytteillä, joihin lukeutuvat pekoni, uppomunat sekä vaahterasiirappi.
Vohvelitaikina
5 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
1,2 dl kasvisöljyä
3 dl vettä
Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
Lisää tarvittaessa vielä tilkka vettä, että saat aikaan löydähkön taikinan.
Anna taikinan levätä ainakin vartin ajan ennen käyttöä.
Uppis + pekoni + vaahtera
4 vohvelia
8 viipaletta pekonia
4 kananmunaa
1 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
vaahterasiirappia
Paista vohvelit. Paahda samaan aikaan pekonit leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä rapeiksi 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Kiehauta vesi kattilassa. Riko munat kahvikuppeihin. Lisää etikka veteen. Pyöräytä vettä lusikalla, ja lisää munat yksitellen poreilevaan veteen. Näin munat muotoutuvat kauniin pisaramaisiksi. Hauduta munia 4–5 minuuttia ja nosta reikälusikalla suoraan vohveleiden päälle tai jäähdytä jäävedessä. Uppomunat voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
Kasaa vohveleiden päälle uppomunat ja pekonisiivut. Roiski päälle reippaasti vaahterasiirappia.
Lähde: Mikko Takala ja Sami Rekola: Streetfood – katuruokaa pallon ympäri (Readme)