Moni ostaa appelsiinimehun valmiina kaupasta, vaikka lisäaineeton versio klassikkomehusta valmistuu kotioloissa helposti.
Poimi Lottamuseon vinkit siihen, kuinka appelsiinimehua voi valmistaa itsekin. Kotioloissa valmistettu appelsiinimehu on myös täysin lisäaineeton – toisin kuin osa ruokakaupoissa valmiina myydyistä mehuista.
– Appelsiinit ovat virkistäviä ja maukkaita sellaisenaan, mutta niistä voi myös valmistaa monenlaisia jälkiruokia: hyytelöitä, vanukkaita, salaatteja jne. Sitten niitä voi säilöä usealla eri tavalla: niistä voi valmistaa mehua, hyytelöä, marmelaadia ym., kirjoitettiin Lotta Svärd -lehdessä jo vuonna 1938.
TIESITKÖ? Suomeen appelsiinit rantautuivat pysyvästi 1800-luvun puolivälissä, jolloin ne olivat vielä harvinaista herkkua, eikä suinkaan kaikkien saatavilla. Appelsiinit yleistyivät Suomessa melko hitaasti ja vielä sata vuotta sitten ne olivat harvinaista herkkua.
Appelsiinimehu
3 appelsiinia
2 sitruunaa
2 kg sokeria
½ dl kiehuvaa vettä
50 g sitruunahappoa
2 l kylmää vettä
Pese appelsiinit ja sitruunat. Raasta niiden kuoret.
Purista hedelmien mehu ja hiero se sokerin kanssa.
Kun sokeri on imeytynyt hyvin mehuun, lisää raastetut kuoret, kiehuvaan veteen sekoitettu sitruunahappo ja kylmä vesi.
Sekoita hyvin ja anna seistä kylmässä pari päivää.
Tämän jälkeen siivilöi ja pullota puhtaisiin kylmiin pulloihin ja säilytä kylmässä.
Mehu on hyvin voimakasta, joten juominen kannattaa aloittaa laimentamalla mehua esimerkiksi suhteella 1/3 osa mehua ja 2/3 vettä.
Lähde: Lottamuseo