Kotipizzan lihauutinen sytytti someraivon – näin yritys vastaa

db830691-f2e6-46a1-82b3-40661a4db27c
Kotipizzan käyttämän lihan alkuperä ei välttämättä ole tulevaisuudessa enää täysin kotimaista. SORBASS OY PEKKA HANNILA

Kotipizza siirtyy käyttämään jatkossa myös muualla kuin kotimaassa tuotettua lihaa.

Kotipizzan pizzoissa ei jatkossa enää käytetä välttämättä pelkästään suomalaista lihaa.

Tiedotteessaan Kotipizza kertoo, että marraskuussa myyntiin tulevassa uudessa Diavola-pizzassa käytettävä nduja-makkara on tanskalaisen Danish Crownin tuottamaa, ja siinä käytetty liha on peräisin Tanskasta, Saksasta ja Puolasta.

– Aiemmin olemme ilmoittaneet, että käytämme tuotteissamme ainoastaan suomalaista lihaa, tiedotteessa kerrotaan.

Päätöksen myötä myös kana, salami, pepperoni, kinkku ja pekoni ovat parhaillaan mukana Kotipizzan emoyhtiön The European Pizza Companyn kilpailutuksessa.

Käynnissä olevaan kilpailutukseen osallistuu sekä suomalaisia että ulkomaisia toimittajia. On siis mahdollista, että jatkossa osassa raaka-aineista otetaan käyttöön Suomen ulkopuolella tuotettu vaihtoehto.

Kotipizzan päätöksestä käyttää ulkomaista lihaa kertoi aiemmin Maaseudun Tulevaisuus.

Inflaatio ja kustannuspaineet

Syyksi raaka-aineiden kilpailutukseen yhtiö kertoo viime vuosien inflaation ja kustannuspaineet. 

Kansainvälisiin kilpailutuksiin osallistumisella Kotipizza pyrkii laskemaan kustannuspaineita ja pitämään tuotteet kohtuullisissa hinnoissa. Päätöksellä pyritään turvaamaan myös ravintolayrittäjien ja yli kahdentuhannen työntekijän elanto.

– Osa vastuutamme on taloudellinen vastuu yrittäjillemme. Tehtävämme on varmistaa, että yrittäjillämme on jatkossakin mahdollisuus toimia kannattavasti ja työllistää ravintola-alan ammattilaisia, tiedotteessa kerrotaan.

Närää herättänyt uutinen

Kotipizzan muuttunutta linjausta ei ole otettu täysin mukisematta vastaan sosiaalisessa mediassa.

– Olen ollut Kotipizzan alkuajoista asti uskollinen asiakkaanne. Nyt loppui Kotipizzassa käynti. Todella epäeettinen päätös siirtyä ulkomaalaisiin lihatuotteisiin, eräs tuohtunut asiakas on kirjoittanut Kotipizzan Instagramiin.

– Hävetkää! Millä oikeudella voitte jatkossa käyttää nimeä Kotipizza, koska siirrytte ulkomaisen lihan käyttöön, kommentoi toinen.

– Turha puhua mistään arvoista, kun heititte kaikkein tärkeimmän arvon roskiin, eli kotimaisten raaka-aineiden käytön pizzoissanne. Kierrän Kotipizzan tästä lähin kaukaa, kommentoi kolmas.

Myös maanviljelijä ja maatalousvaikuttaja Anne-Mari Tarkkio julkaisi tulenkatkuisen videon Kotipizzan päätöksestä.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Kotipizza alkaa käyttää lihaa, jota olisi Suomessa laitonta tuottaa, lukee videon jakotekstissä.

Myös keskustan kansanedustaja ja maanviljelijä Markku Siponen on julkaissut videon, jossa ilmaisee tyytymättömyyttään Kotipizzaan.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Samat arvot?

Kotipizza vakuuttaa, että muutos toimintatavoissa ei vaikuta yhtiön arvoihin.

– Arvoihimme kuuluu esimerkiksi se, että viestimme avoimesti tekemistämme päätöksistä ja niiden perusteista. Myös vastuullisuus pysyy keskeisenä arvonamme, tiedotteessa mainitaan.

Valittujen raaka-aineiden kuuluu täyttää Kotipizzan vaatimukset niin raaka-aineiden vastuullisuudessa, johon lukeutuvat niin ilmastovaikutukset kuin myös esimerkiksi eläinten hyvinvointi.

– Toisin sanoen tunnemme jatkossakin tarkasti kaikkien raaka-aineidemme alkuperän, tiedotteessa lupaillaan.

Näin Kotipizza vastaa asiakkaille ja kotimaisille tuottajille

Kotipizzan käyttämä liha ei siis välttämättä ole enää sataprosenttisen suomalaista. Miten päädyitte tähän päätökseen? 

– Päätöksen taustalla ovat suomalaisiin kuluttajiin, yrittäjiimme ja meihin viime vuosina kohdistuneet ennennäkemättömät inflaatio- ja kustannuspaineet. Samalla meille on nyt tarjoutunut mahdollisuus osallistua kansainvälisen emoyhtiömme The European Pizza Companyn kansainvälisiin kilpailutuksiin. Hankintaorganisaatiomme yhteistyö meitä huomattavasti suuremman emoyhtiön kanssa tarjoaa meille mahdollisuuden hankkia raaka-aineita entistä kustannustehokkaammin, Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Heidi Stirkkinen kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Stirkkisen mukaan Kotipizza Group pystyy kilpailutusten ansiosta hillitsemään hintojen korotuksia ja tarjoamaan työtä yli 2 000 suomalaiselle. Stirkkinen sanoo, että vastuullisuudestakaan ei ole tingitty.

– Tähänkin asti on ollut tärkeää, että käyttämämme Suomen ulkopuolella tuotetut raaka-aineet on valmistettu vähintään yhtä vastuullisesti kuin suomalaiset. Kansainvälisissä kilpailutuksissa käytetyt vaatimukset raaka-aineiden vastuullisuudesta, kuten ilmastovaikutuksista ja esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista, ovat vähintään yhtä tiukkoja kuin aiemmin itse noudattamamme. Kaikki tavarantoimittajamme myös auditoidaan säännöllisesti.

– Kaikkien tavarantoimittajiemme tulee toimia tavarantoimittajien eettisten ohjeistuksiemme mukaisesti sekä hyväksyä ne.

Omat ehtonsa kansainvälisille kilpailutuksille asettavat Stirkkisen mukaan myös suomalaisten makutottumukset ja ravintoloissa käytetyt valmistusprosessit.

– Kaikkien raaka-aineidemme täytyy istua niihin. Tämän vuoksi kaikki raaka-aineet testataan myös Kotipizzan tuotekehityskeittiössä. Emme tule ottamaan käyttöön mitään sellaisia raaka-aineita, jotka eivät sovi reseptiikkaamme tai valmistustapoihimme tai jotka eivät olisi asiakkaidemme mielestä herkullisia.

– Tärkeä osa arvopohjaamme on myös yrittäjiemme kannattavuudesta huolehtiminen – ja siihen kuuluu myös sen varmistaminen, että ravintolat voivat tarjota suomalaisille herkullisia tuotteita kilpailukykyiseen hintaan. 
 
Käynnissä on myös kilpailutus useista muista lihatuotteista: kanasta, salamista, pepperonista, kinkusta ja pekonista. Eli onko todennäköistä, että tulevaisuudessa niiden alkuperämaa on jokin muu kuin Suomi? Mistä kaikkialta liha voi olla peräisin? Voiko se tulla myös EU:n ulkopuolelta? 

– Kilpailutuksiin voivat osallistua ainoastaan ne tavarantoimittajat, joiden ehdottamat raaka-aineet täyttävät laatu-, maku- ja vastuullisuuskriteerimme. On hyvä muistaa, että kansainväliset kilpailutukset ovat auki myös suomalaisille tuottajille.

Teidän päätöksestänne on noussut porua sosiaalisessa mediassa. Mitä haluaisitte sanoa nyt niille kuluttajille, jotka ovat harmistuneet tästä päätöksestä? 

– Ymmärrämme, että tuotteidemme kotimaisuus on monille asiakkaillemme tärkeä asia, mutta niin on myös tuotteiden hinta. Kotipizzan ruokatuotteet ovat jatkossakin suomalaiseen makuun suunniteltuja, suomalaisella työllä Suomessa valmistettuja ja laadukkaita – sekä kohtuuhintaisia. Uskomme, että asiakkaamme pitävät niistä jatkossa aivan yhä paljon kuin ennenkin. 

Mitä vastaatte niille kotimaisille raaka-aineiden tuottajille, jotka on päätöstä kritisoineet? 

– Haluamme viestiä asiasta avoimesti kaikille toimittajillemme ja muille yhteistyökumppaneille. Tällä hetkellä käynnissä ovat lihakilpailutukset, joissa niin nykyisillä kuin uusillakin – siten myös suomalaisilla toimittajilla – on mahdollisuus olla mukana kilpailutuksissamme, kunhan toimittaja täyttää Kotipizzan määrittelemät ehdot raaka-aineille, Stirkkinen kirjoittaa.

– Samalla monille suomalaisille toimittajille avautuu nyt mahdollisuus osallistua meitä suuremman kansainvälisen yhtiön kansainvälisiin kilpailutuksiin, mikä on heille myös liiketoiminnallinen mahdollisuus.

Katso myös: Näin saat kotona tehtyyn pizzaan täytteet muutamalla eurolla

Täytteet pizzaan muutamalla eurolla! Nerokas ruokakauppakikka 1:31
Ota käyttöön nerokas ruokakauppakikka.

Juttua täydennetty 23.10.2024 kello 19.30. Juttuun on lisätty Kotipizza Groupin kommentit sekä tieto siitä, että asiasta kirjoitti ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.