Kotipizzan lihauutinen sytytti someraivon – näin yritys vastaa
Kotipizza siirtyy käyttämään jatkossa myös muualla kuin kotimaassa tuotettua lihaa.
Kotipizzan pizzoissa ei jatkossa enää käytetä välttämättä pelkästään suomalaista lihaa.
Tiedotteessaan Kotipizza kertoo, että marraskuussa myyntiin tulevassa uudessa Diavola-pizzassa käytettävä nduja-makkara on tanskalaisen Danish Crownin tuottamaa, ja siinä käytetty liha on peräisin Tanskasta, Saksasta ja Puolasta.
– Aiemmin olemme ilmoittaneet, että käytämme tuotteissamme ainoastaan suomalaista lihaa, tiedotteessa kerrotaan.
Päätöksen myötä myös kana, salami, pepperoni, kinkku ja pekoni ovat parhaillaan mukana Kotipizzan emoyhtiön The European Pizza Companyn kilpailutuksessa.
Käynnissä olevaan kilpailutukseen osallistuu sekä suomalaisia että ulkomaisia toimittajia. On siis mahdollista, että jatkossa osassa raaka-aineista otetaan käyttöön Suomen ulkopuolella tuotettu vaihtoehto.
Kotipizzan päätöksestä käyttää ulkomaista lihaa kertoi aiemmin Maaseudun Tulevaisuus.
Inflaatio ja kustannuspaineet
Syyksi raaka-aineiden kilpailutukseen yhtiö kertoo viime vuosien inflaation ja kustannuspaineet.
Kansainvälisiin kilpailutuksiin osallistumisella Kotipizza pyrkii laskemaan kustannuspaineita ja pitämään tuotteet kohtuullisissa hinnoissa. Päätöksellä pyritään turvaamaan myös ravintolayrittäjien ja yli kahdentuhannen työntekijän elanto.
– Osa vastuutamme on taloudellinen vastuu yrittäjillemme. Tehtävämme on varmistaa, että yrittäjillämme on jatkossakin mahdollisuus toimia kannattavasti ja työllistää ravintola-alan ammattilaisia, tiedotteessa kerrotaan.
Närää herättänyt uutinen
Kotipizzan muuttunutta linjausta ei ole otettu täysin mukisematta vastaan sosiaalisessa mediassa.
– Olen ollut Kotipizzan alkuajoista asti uskollinen asiakkaanne. Nyt loppui Kotipizzassa käynti. Todella epäeettinen päätös siirtyä ulkomaalaisiin lihatuotteisiin, eräs tuohtunut asiakas on kirjoittanut Kotipizzan Instagramiin.
– Hävetkää! Millä oikeudella voitte jatkossa käyttää nimeä Kotipizza, koska siirrytte ulkomaisen lihan käyttöön, kommentoi toinen.
– Turha puhua mistään arvoista, kun heititte kaikkein tärkeimmän arvon roskiin, eli kotimaisten raaka-aineiden käytön pizzoissanne. Kierrän Kotipizzan tästä lähin kaukaa, kommentoi kolmas.
Myös maanviljelijä ja maatalousvaikuttaja Anne-Mari Tarkkio julkaisi tulenkatkuisen videon Kotipizzan päätöksestä.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
– Kotipizza alkaa käyttää lihaa, jota olisi Suomessa laitonta tuottaa, lukee videon jakotekstissä.
Myös keskustan kansanedustaja ja maanviljelijä Markku Siponen on julkaissut videon, jossa ilmaisee tyytymättömyyttään Kotipizzaan.
Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
Samat arvot?
Kotipizza vakuuttaa, että muutos toimintatavoissa ei vaikuta yhtiön arvoihin.
– Arvoihimme kuuluu esimerkiksi se, että viestimme avoimesti tekemistämme päätöksistä ja niiden perusteista. Myös vastuullisuus pysyy keskeisenä arvonamme, tiedotteessa mainitaan.
Valittujen raaka-aineiden kuuluu täyttää Kotipizzan vaatimukset niin raaka-aineiden vastuullisuudessa, johon lukeutuvat niin ilmastovaikutukset kuin myös esimerkiksi eläinten hyvinvointi.
– Toisin sanoen tunnemme jatkossakin tarkasti kaikkien raaka-aineidemme alkuperän, tiedotteessa lupaillaan.
Näin Kotipizza vastaa asiakkaille ja kotimaisille tuottajilleKotipizzan käyttämä liha ei siis välttämättä ole enää sataprosenttisen suomalaista. Miten päädyitte tähän päätökseen? Stirkkisen mukaan Kotipizza Group pystyy kilpailutusten ansiosta hillitsemään hintojen korotuksia ja tarjoamaan työtä yli 2 000 suomalaiselle. Stirkkinen sanoo, että vastuullisuudestakaan ei ole tingitty. – Kaikkien tavarantoimittajiemme tulee toimia tavarantoimittajien eettisten ohjeistuksiemme mukaisesti sekä hyväksyä ne. – Kaikkien raaka-aineidemme täytyy istua niihin. Tämän vuoksi kaikki raaka-aineet testataan myös Kotipizzan tuotekehityskeittiössä. Emme tule ottamaan käyttöön mitään sellaisia raaka-aineita, jotka eivät sovi reseptiikkaamme tai valmistustapoihimme tai jotka eivät olisi asiakkaidemme mielestä herkullisia. |
Katso myös: Näin saat kotona tehtyyn pizzaan täytteet muutamalla eurolla
Juttua täydennetty 23.10.2024 kello 19.30. Juttuun on lisätty Kotipizza Groupin kommentit sekä tieto siitä, että asiasta kirjoitti ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa