Silloin tällöin kuulee suosituksen, että kananmunia ei pitäisi syödä kuin maksimissaan yksi kappale päivässä. Onko kananmunien päivittäinen syöminen todella riski?
Makuja.fi haastatteli aiheen tiimoilla ravitsemusterapeutti Raija Partasta.
Sydänliitto suosittelee, että kolesteroliarvojen kurissa pitämisen varmistamiseksi tulisi kiinnittää huomiota erityisesti kananmunien, maksan, mädin ja äyriäisten syömiseen. Kyseiset ruoat sisältävät luontaisesti paljon kolesterolia.
– Nykyään ollaan vähän sitä mieltä, että kananmunat eivät ole niin epäterveellisiä kuin aiemmin on luultu. Rehuilla ja niiden sisällönmuutoksilla on saatu muutoksia keltuaiseen, joka nimenomaan sisältää sitä kolesterolia, Partanen avaa.
Kananmuna saattaakin monella tapaa olla huonoa mainettaan parempi elintarvike.
Keltuaisten määrään kannattaa kiinnittää huomiota
Sydänliitto suosittelee, että kolesterolia alentavassa ruokavaliossa kananmunan keltuaisten määrä olisi hyvä rajoittaa kahteen kappaleeseen viikossa. Valkuaista voi silti käyttää huoletta ruoanlaitossa.
– Hyvää kananmunassa on sen sisältämä proteiini, Partanen toteaa.
Jos kolesteroliarvot huolettavat, olisikin tärkeää välttää kolesterolia itsessään sisältävien tuotteiden lisäksi tyydyttyneitä rasvahappoja.
– Tavallaan vielä pahempi vaihtoehto, kuin itsessään kolesterolia sisältävät ruoka-aineet, ovat tyydyttyneet rasvahapot, Partanen arvioi.
Perusterveen ihmisen ruokavaliota kannattaisikin arvioida kokonaisvaltaisesti eikä vältellen tiettyjä yksittäisiä elintarvikkeita. Esimerkiksi kasvisruokavalioon kananmunat ovat mainio proteiinilisä.
LUE MYÖS: Usko tai älä: Kananmunia ei kannatakaan keittää
Lähde: Sydänliitto
Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi