Parasta leipää ikinä – kolme kovaa ohjetta: "Tässä menee viisi minuuttia"

KATSO MYÖS VIDEO: Näin valmistuvat Vappu Pimiän suositut sämpylät.

Leivän leipominen on parhaimmillaan todella helppoa! Testaa suositut ohjeemme. 

Mikään ei voita itse leivottua ja uunituoretta leipää. Leivän leipomisen ei tarvitse olla mitään ydinfysiikkaa: herkulliseen lopputulokseen pääsee nimittäin myös vähällä vaivalla.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivujen reseptipankista löytyy monta suosittua leipäohjetta. Oletko jo testannut näitä?

Vappu Pimiän yön yli -sämpylät

Televisiojuontaja Vappu Pimiä vieraili keväällä Huomenta Suomessa kertomassa uudesta Vappu joka päivä -keittokirjastaan (Otava 2023). Lähetyksessä Vappu myös paljasti oman suosikkileipäohjeensa.

– Ihmiset ajattelevat, että on hirveän vaikeaa tehdä sämpylöitä, mutta eihän se ole. Tässä menee viisi minuuttia, Vappu opasti tuolloin viitaten taikinan valmistumiseen.

Vapun leipäohjeen nerokkuus piilee siinä, että taikinan voi tehdä nopeasti illalla ja jättää huoneenlämpöön yöksi tekeytymään. Taikina on myös muunneltavissa sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään.

Vappu itse sujauttaa taikinan joukkoon muun muassa erilaisia hiutaleita, puuronjämät tai vaikka juuressoseita. Nesteeksi voi valita vettä, piimää, maitoa tai esimerkiksi jogurttia. 

Parasta pataleipää

Mikko Takalan ja Sami Rekolan kesällä 2019 julkaistussa Voileipäkirjassa (Readme 2019) esitellään maailman parhaat leivät vietnamilaisista banh mi -subeista kotoisiin skageneihin. Mukana on myös supersuositun pataleivän tarina ja resepti. 

Pataleipä nousi suureen suosioon sen jälkeen, kun New York Times esitteli vuonna 2006 ruokasivuillaan Manhattanilla vaikuttavan Sullivan Bakeryn leipäohjeen. Siinä luvattiin kenen tahansa viisivuotiaan vesselinkin tekevän täydellistä vehnäleipää – kuoreltaan rasahtavan rapeaa, sisältä ilmavaa ja sopivasti sitkoista, helposti ja ilman vaivaamista valurautapadassa. Voileipäkirjan mukaan ohje oli välitön hitti.

– Pataleivän helppouden ja huiken onnistumisprosentin takana ovat hyvin yksinkertaiset syyt: veden ja jauhojen tekeytyminen eli autolyysi, jossa jauhojen proteiinit ja vesi muodostavat gluteeniverkostoa, joka tuo leipään makua ja rakennetta. Kun päälle pistää padassa kypsentämällä kehittyvän optimaalisen kuumuuden ja kosteuden, tulee leivästä olosuhteiden pakosta erinomaista, Rekola ja Takala kertovat Voileipäkirjassa. 

Helpot sämpylät sosekeiton jämistä

Testasimme keväällä 2022 sosekeittosämpylät, jotka ovat hävikkiherkkua parhaimmillaan. Sosekeittosämpylöihin sopii käytännössä mikä tahansa kasvissosekeitto – tällä kertaa leivoimme leivät tomaattisen linssisosekeiton jämistä.

Sämpylöiden leipominen oli todella helppoa ja nopeaa. Valmiiden sämpylöiden ulkonäkö, koostumus ja maku yllättivät todella positiivisesti. Tomaattinen keitto maistoi juuri sopivan hennosti leivissä.

Mikä parasta, sämpylät maistuivat myös perheen kasviskriittiselle 5-vuotiaalle, joka ei keittoa olisi sellaisenaan syönyt. Sämpylöihin sosekeiton sai kuitenkin helposti "piilotettua". Täydellinen jymäytys siis!

– Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä, 5-vuotias julisti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!