Alkon hyllyn edessä kuluttaja joutuu vaikean valinnan eteen ympäristöystävällisyyttä miettiessään. Valitako lasi- vai muovipullo, hanapakkaus vai kartonkitölkki? Ympäristöystävällisen vaihtoehdon valinta ei ole aivan yksinkertaista.
Ympäristöystävällisyyttä täytyy tarkastella kokonaisuutena, viinitarhalta kauppaan ja sieltä kuluttajalle. Eri rahtitavat kuormittavat ympäristöä eri tavalla, samoin kuluttajien halu kierrättää vaikuttaa kokonaistulokseen. Viinipakkausten ekologisuutta miettiessä kannattaa muistaa myös viinin maku ja säilyvyys. Ympäristöystävällisin pakkausvaihtoehto ei aina tarjoa maukkainta viiniä.
Painava ja hankala lasipullo
Viinipullot ovat perinteisesti lasisia. Lasipullon paino ja särkyvyys lisäävät sen valmistus- ja kuljetuskustannuksia. Jos viinipullo on lisäksi erikoisemman muotoinen, pakkaus ja kuljetus hankaloituvat.
Suomessa lasipullojen kierrätys ja uusiokäyttö ovat huippuluokkaa. Suomen Palautuspakkaus Oy:n mukaan kierrätyslasipullojen palautusaste on yli 90 prosenttia. Kierrätyslasipulloja ei käytetä uudelleen sellaisenaan. Lasi sulatetaan ja hyödynnetään uudelleen monipuolisesti eri tarkoituksiin. Uudelleentäyttevien lasipullojen palautusaste on lähes sata prosenttia.
– Lasipullo on siinä tapauksessa parempi, että se käytetään useamman kerran, kertoo Luonto-liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.
Muovipullojen osuus pientä
Monen yllätykseksi muovipullojen, eli PET-pullojen valmistus kuluttaa vähemmän energiaa kuin lasipullojen. Muovipulloon pakattu viini painaa vain kymmenesosan lasipulloon verrattuna, joten kuljetus on ympäristöystävällisempää ja edullisempaa.
Ensimmäiset muovipulloon pakatut viinit tulivat Alkon valikoimaan vasta vuonna 2009. Muovipullojen osuus myynnistä on vielä varsin pientä, vain 3,4 prosenttia viinien litramyynnistä.
Muovipullojen kierrätysaste on yhtä korkea kuin muillakin kierrätyspulloilla. Kierrätettäviä muovipulloja ei käytetä uudelleen sellaisenaan, vaan muovi otetaan niistä talteen uusiokäyttöä varten.
– Yksiselitteistä vastausta eri pakkausvaihtoehtojen ekologisuuteen ei ole, mutta lasipullon ilmastovaikutukset ovat suuremmat kuin muovipullon, toteaa Alkon tuoteviestintäpäälikkö Taina Vilkuna toteaa.
Yllätysvoittaja ekologisuudessa
Ympäristöystävällisin pakkaus ei kuitenkaan ole sen perinteisin vaihtoehto.
– Alkoholijuomapakkausten ympäristövaikutuksia selvittäneen elinkaarianalyysin mukaan hanapakkaus, viinipussi sekä kartonkitölkki ovat kaikkein ympäristöystävällisimpiä pakkausvaihtoehtoja, Vilkuna kertoo.
Suuri osa pakkauksen ympäristövaikutuksista syntyy sen valmistusprosessissa. Mitä vähemmän materiaalia sekä energiaa kuluu pakkauksen valmistamiseen, sitä pienempi myös ympäristövaikutus on.
Alko on siirtynyt myös hanapakkausten kierrätysteen. Pusseista saadaan kierrätyspolttoainetta, jolla korvataan kivihiilipölyä.
Säilyvyys ja imago vievät lasipulloon
Vaikka muovipullot olisivat kuljetukseltaan ekologisempia, viinin säilyvyys ei ole huippuluokkaa.
Muovisissa pulloissa myynnissä olevat viinit ovat yleensä niin sanottuja nopeasti kiertäviä viinejä, eli niitä ei ole tarkoitettu säilöttäväksi.
– Muovipulloon pakataan useimmiten sellaisia viinejä, jotka ovat parhaimmillaan heti myyntiin tulleessaan ja säilyttävät raikkautensa ja hedelmäisyytensä ainakin vuoden ajan, Vilkuna kertoo.
Tetrapakkauksessa viini ei hapetu lainkaan, mikä sekin tuottaa ongelmia pitkän ajan kuluessa. Liian tiivis pakkaus saa juoman pahan hajuiseksi. Hanapakkausten ongelma on usein alumiinipussi, joka naarmuuntuessaan hapettaa viinin.
Lasipullo ja luonnonkorkki sopivat erinomaisesti viinin pakkaamiseen, erityisesti kun on kyse viinin pidempiaikaisesta varastoinnista. Vuosikertaviinit pakataan lasipulloon myös imagosyistä.