"Lauantain saunaillat, lasi Jaffaa ja..." – muistatko sinäkin tämän legendaarisen herkkuleivän?

Lauantaimakkara ranskanleipä
Lauantaimakkaraleipä on monille tuttu herkku lapsuudesta. Lehtikuva / Tampereen lihajaloste

Milloin sinä olet viimeksi syönyt klassisen retroherkun, lauantaimakkaraleivän?

Perinneruokaa prkl -blogia pitävän Mika Rampan uunituoreessa keittokirjassa sukelletaan perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan. Mukana on esimerkiksi klassikkoherkku lauantaimakkaraleipä, mutta hieman uudella tapaa valmistettuna.

– Lauantain saunaillat, lasi Jaffaa ja lauantaimakkaraleipä. Muistatko sinäkin tämän kombon? Valmistin leivät tällä kertaa toastin muodossa ystävälleni, joka haaveili tuosta lapsuuden suosikkiruoasta, Rampa kertoo kirjassaan. 

Lauantaimakkara-toast

4 cm:n pala lauantaimakkaraa
4 tl sinappia
8 paahtoleipäviipaletta
8 siivua voimakasta juustoa
1 rkl voita paistamiseen

Viipaloi lauantaimakkara 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Voitele paahtoleipäviipaleet sinapilla. Ota neljä paahtoleivän palaa ja laita niiden päälle siivut lauantaimakkaraa ja kaksi siivua juustoa. Laita loput paahtoleivät kansiksi ja paina se tiiviisti kiinni.

Paista toasteja paistinpannulla voissa miedolla lämmöllä muutama minuutti per puoli. 

Tarjoile esimerkiksi kylmän Jaffan kanssa.

Resepti: Mika Rampa, Perinneruokaa prkl (Tammi, 2017)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!