Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Luulitko ostamasi lohifileen olevan "parasta A-luokkaa"? Moni on täysin tietämätön kalatiskiltä tutun kirjaimen todellisesta merkityksestä

6:58img
KATSO VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
Julkaistu 11.09.2022 17:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä tarkoittavat lohen eri leikkuuluokat? Videolla selvennetään kirjainmerkintöjen todelliset erot.

Kaupan kalatiskillä voi törmätä lohi- tai kirjolohifileetä ostaessa kirjainmerkintään, joka kertoo jotain kalan ominaisuuksista.

Lue myös: Tässä on lohen ja kirjolohen todellinen ero – kumpaa pitäisi valita kaupassa?

Pro Kala ry kertoi jo vuonna 2019, että moni ymmärtää merkinnät väärin. 

– Kirjolohta ja lohta fileenä ostaessa törmää siihen, että fileen edessä on kirjain A:n ja E:n väliltä. Joku voi virheellisesti luulla, että kyseessä olisi fileen laadusta tai kalan tuoreudesta kertova merkintä, mutta tästä ei ole kyse, Pro Kala ry muistutti tuolloin tiedotteessaan.

Lohifileissä on siis erilaisia leikkaustyylejä, ja todellisuudessa kirjain kertoo, mitä fileestä on poistettu. 

Kannattaako siis valita A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Videolla asiantuntija kertoo, mitä merkinnät tarkoittavat.

Lue myös: Kokonaisen lohen voi löytää nyt halvalla kaupasta – näin saat kalasta upeat fileet ja ruodot pois

Lue myös: Mitä ihmettä lohen kilohinnalle oikein tapahtuu?

Tuoreimmat aiheesta

Kala