Grillaaminen on perusteiltaan helppoa. Siitä tulee tehtyä usein turhan monimutkaista ja aikaa vievää, kun sen mahdollisuudet ovat alkaneet aueta. Välillä on hyvä palata alkulähteille, kypsentämiseen avotulella. Vietettyäni sunnuntaipäivän kokonaan puutarhatöissä halusin simppeliä grilliruokaa. Olin ostanut päiväystarjouksena luomukaritsan ulkofileetä. Yön yli marinointi olisi tehnyt sille hyvää, vaikka se toimisi yksinäänkin. Jotain sille täytyi kuitenkin tehdä. Tein tylsän, mutta aina toimivan pikamarinadin, joka toimi lopulta täydellisesti ja päädyin nuhtelemaan itseäni perusteiden hylkimisestä. Kylkeen nippu erilaisia kasviksia, kaikki grilliin ja lautaselle mieletön kombinaatio aitoja makuja, kukin ylväänä itsenään. Tämän helpommaksi ei upean grilliaterian tekeminen mene.
VIINIVINKKI! Alkon kesän grilliviiniuutuuksista nostin esiin jo kevättalvella espanjalaisen Matsu El Picaron (9,98 eur). Se toimii monipuolisesti grillattujen punaisten lihojen kanssa ja erityisesti tämän aterian kumppanina. Minulle tarjottiin juuri pullo maahantuojalta, mitä en suinkaan pistänyt pahakseni. Sarjasta löytyy myös kypsempiä viinejä, joita maistaneena toivon hartaasti niiden päätyvän myös Alkon tarjontaan. Ja etikettikin on hieno!
Nopeasti marinoitu lammas grillikasvisten kera
2-3 hlölle
500 g karitsan tai lampaan ulkofileetä
paprikaa
kesäkurpitsaa
parsaa (resepti)
lehtikaalia (grillattujen lehtikaalisipsien resepti)
Lampaan marinadi:
5 valkosipulinkynttä, murskattuna ja hienonnettuna
1 sitruunan mehut
1 dl oliiviöljyä
3 rkl tuoretta timjamia (voi laittaa myös rosmariinia, minttua, oreganoa yms.)
mustapippuria
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita liha sekaan levittäen marinadia kauttaaltaan. Anna maustua viileässä vähintään 1,5 h. Ota liha lämpimään puoli tuntia ennen grillausta.
Pyyhi marinadi pois. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja grillaa 4-5 min per puoli ja jos käytät lämpömittaria, niin 53-55 asteeseen. Pääasia, että liha jää roseeksi. Ota liha vetäytymään esim. folioon. Leikkaa sentin siivuiksi, kun tarjoilet.
Grillattu paprika
En tajunnutkaan, etten ole blogannut yhdestä grillikauden suurimmista herkuistani. Grillattu paprika nyt ei mitään kikkoja tarvitse. Ei edes mausteita. Makea, pitkulainen romesco-paprika toimii parhaiten, mutta ihan tavallinen kotimainenkin käy. Paistetaan aluksi suoran liekin päällä pikimustaksi. Otetaan muovipussiin höyrystymään. Revitään sormin tai vedetään veitsellä varovasti kuori irti. Sen pitäisi hoitua helposti. Halkaistaan ja poistetaan siemenet. Toimii kuumana, haaleana ja kylmänä. Melkein minkä kanssa tahansa. Katso kuvat alla.
Grillattu kesäkurpitsa
Kesäkurpitsa on kesän pääraaka-aineemme. Sitä tulee puutarhasta haitaksi asti. Tavallisin tapa on lorauttaa päälle hiukan oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Sitten grillata, kunnes molemmin puolin herkulliset raidat.