Jäikö ruoanlaitosta keltuainen tai valkuainen yli? Kahdeksan herkullista tapaa: Näin hyödynnät jämät
Miten hyödyntää ylijääneet kananmunan puolikkaat? Lue vinkit!
Pääkuvan videolla neuvotaan, kuinka erotat keltuaisen valkuaisesta.
Ruoanlaitossa ja leivonnassa reseptissä saattaa olla usein vain pelkkä valkuainen tai keltuainen. Mitä sille jäljelle jääneelle puoliskolle sitten tehdään? Tuntuisi haaskuulta heittää vain pois.
The Guardian kysyi ruoka-alan vaikuttajilta parhaat vinkit, joilla saat hyödynnettyä koko kananmunan.
Neljä keinoa hyödyntää valkuainen
Valkuainen liitetään usein leivontaan ja sille löytyykin käyttöä monesta herkusta.
1. Marengit
Lontoolainen jälkiruokakokki Jeremy Lee tekisi valkuaisista marenkia. Hänen salaisuutensa täydelliseen marenkiin on erittäin puhdas kulho.
2. Nougat
Lee kertoo voivansa valmistaa valkuaisista myös nougatia, joka vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta on miehen mukaan kaiken sen arvoista. Omaan reseptiinsä hän lisää pistaasi-, hassel- ja maapähkinöitä sekä manteleita.
3. Omeletti
Pelkistä valkuaisistakin voi valmistaa omeletin, mutta siinä tapauksessa mausteita kannattaa käyttää reilulla kädellä.
Lee suosittelee hyödyntämään yrttejä, pähkinöitä, juustoja ja kasviksia. Ylimääräiset valkuaiset voi myös lisätä normaalin frittatan, omeletin ja munakokkelin joukkoon, jolloin lopputuloksesta tulee hieman ilmavampi.
4. Sour-drinkit
Sour-drinkkeihin, kuten suosittuun whiskey souriin tarvitaan valkuaista. Mikä olisikaan siis parempi syy ravistaa cocktail kuin ylijäänyt valkuainen!
Neljä vinkkiä keltuaisen hyödyntämiseen
Myös keltuaiselle on lopulta käyttöä monessa makeassa ja suolaisessa ruoanlaitossa.
1. Pasta carbonara
Keltuaiset uppoavat helposti herkulliseen klassikkoon: pasta carbonaraan.
2. Majoneesi
Majoneesiin voi hyödyntää niin keltuaiset kuin koko kananmunankin, oli kyse sitten aiolista tai maustamattomasta majoneesista.
3. Vaniljakastike
Mikä olisikaan herkullisempaa kuin itse tehty vaniljakastike? Kastike sopii moniin eri jälkiruokiin ja kylkiäiseksi ihanien piirakoiden ja kakkujen tai vaikkapa lettujen kanssa.
4. Creme brulee
Herkullinen creme brulee – miten oivallinen tekosyy herkutella ruokahävikin vähentämiseksi.
Lähde: The Guardian
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"