Miten hyödyntää ylijääneet kananmunan puolikkaat? Lue vinkit!
Pääkuvan videolla neuvotaan, kuinka erotat keltuaisen valkuaisesta.
Ruoanlaitossa ja leivonnassa reseptissä saattaa olla usein vain pelkkä valkuainen tai keltuainen. Mitä sille jäljelle jääneelle puoliskolle sitten tehdään? Tuntuisi haaskuulta heittää vain pois.
The Guardian kysyi ruoka-alan vaikuttajilta parhaat vinkit, joilla saat hyödynnettyä koko kananmunan.
Lue myös: Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautua
Neljä keinoa hyödyntää valkuainen
Valkuainen liitetään usein leivontaan ja sille löytyykin käyttöä monesta herkusta.
1. Marengit
Lontoolainen jälkiruokakokki Jeremy Lee tekisi valkuaisista marenkia. Hänen salaisuutensa täydelliseen marenkiin on erittäin puhdas kulho.
Pavlovan valmistus käy helpommin kuin luulit – poimi talteen pomminvarma marenkiresepti.
2. Nougat
Lee kertoo voivansa valmistaa valkuaisista myös nougatia, joka vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta on miehen mukaan kaiken sen arvoista. Omaan reseptiinsä hän lisää pistaasi-, hassel- ja maapähkinöitä sekä manteleita.
Kokeile esimerkiksi herkullista mantelinougatia.
3. Omeletti
Pelkistä valkuaisistakin voi valmistaa omeletin, mutta siinä tapauksessa mausteita kannattaa käyttää reilulla kädellä.
Lee suosittelee hyödyntämään yrttejä, pähkinöitä, juustoja ja kasviksia. Ylimääräiset valkuaiset voi myös lisätä normaalin frittatan, omeletin ja munakokkelin joukkoon, jolloin lopputuloksesta tulee hieman ilmavampi.
Ohjeen täydelliseen munakkaaseen voit lukea täältä.
4. Sour-drinkit
Sour-drinkkeihin, kuten suosittuun whiskey souriin tarvitaan valkuaista. Mikä olisikaan siis parempi syy ravistaa cocktail kuin ylijäänyt valkuainen!
Kokeile vaikkapa Aperol Spritzin ja whiskey sourin makumaailmoja yhdistelevää Aperol souria.
Neljä vinkkiä keltuaisen hyödyntämiseen
Myös keltuaiselle on lopulta käyttöä monessa makeassa ja suolaisessa ruoanlaitossa.
1. Pasta carbonara
Keltuaiset uppoavat helposti herkulliseen klassikkoon: pasta carbonaraan.
Katso vinkit, miten Italialainen kokki valmistaa pasta carbonaran.
2. Majoneesi
Majoneesiin voi hyödyntää niin keltuaiset kuin koko kananmunankin, oli kyse sitten aiolista tai maustamattomasta majoneesista.
Täältä löydät perusreseptin majoneesiin.
3. Vaniljakastike
Mikä olisikaan herkullisempaa kuin itse tehty vaniljakastike? Kastike sopii moniin eri jälkiruokiin ja kylkiäiseksi ihanien piirakoiden ja kakkujen tai vaikkapa lettujen kanssa.
Tähän vaniljakastikkeen reseptiin uppoaa jopa neljä keltuaista.
4. Creme brulee
Herkullinen creme brulee – miten oivallinen tekosyy herkutella ruokahävikin vähentämiseksi.
Valmista tämä klassinen ranskalainen jälkiruoka esimerkiksi tämän ohjeen mukaan.
Lue myös: Kari Aihisen oleellinen vinkki kananmunien paistoon: Teetkö itse näin?
Lähde: The Guardian