Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Jäikö ruoanlaitosta keltuainen tai valkuainen yli? Kahdeksan herkullista tapaa: Näin hyödynnät jämät

0:52img
Julkaistu 17.10.2021 12:02

Emmi Niiniaho

Miten hyödyntää ylijääneet kananmunan puolikkaat? Lue vinkit!

Pääkuvan videolla neuvotaan, kuinka erotat keltuaisen valkuaisesta.

Ruoanlaitossa ja leivonnassa reseptissä saattaa olla usein vain pelkkä valkuainen tai keltuainen. Mitä sille jäljelle jääneelle puoliskolle sitten tehdään? Tuntuisi haaskuulta heittää vain pois.

The Guardian kysyi ruoka-alan vaikuttajilta parhaat vinkit, joilla saat hyödynnettyä koko kananmunan.

Lue myös: Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautua

Neljä keinoa hyödyntää valkuainen

Valkuainen liitetään usein leivontaan ja sille löytyykin käyttöä monesta herkusta.

1. Marengit

Lontoolainen jälkiruokakokki Jeremy Lee tekisi valkuaisista marenkia. Hänen salaisuutensa täydelliseen marenkiin on erittäin puhdas kulho.

shutterstock_162416975

Marenkiin uppoaa helposti valkuainen jos toinenkin.

Pavlovan valmistus käy helpommin kuin luulit – poimi talteen pomminvarma marenkiresepti.

2. Nougat

Lee kertoo voivansa valmistaa valkuaisista myös nougatia, joka vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta on miehen mukaan kaiken sen arvoista. Omaan reseptiinsä hän lisää pistaasi-, hassel- ja maapähkinöitä sekä manteleita.

Kokeile esimerkiksi herkullista mantelinougatia.

3. Omeletti

Pelkistä valkuaisistakin voi valmistaa omeletin, mutta siinä tapauksessa mausteita kannattaa käyttää reilulla kädellä.

Lee suosittelee hyödyntämään yrttejä, pähkinöitä, juustoja ja kasviksia. Ylimääräiset valkuaiset voi myös lisätä normaalin frittatan, omeletin ja munakokkelin joukkoon, jolloin lopputuloksesta tulee hieman ilmavampi.

Ohjeen täydelliseen munakkaaseen voit lukea täältä.

4. Sour-drinkit

Sour-drinkkeihin, kuten suosittuun whiskey souriin tarvitaan valkuaista. Mikä olisikaan siis parempi syy ravistaa cocktail kuin ylijäänyt valkuainen!

Limoncello sour

Whiskey sour on klassikko, jonka valkoinen vaahto muodostuu juuri valkuaisesta.

Kokeile vaikkapa Aperol Spritzin ja whiskey sourin makumaailmoja yhdistelevää Aperol souria.

Neljä vinkkiä keltuaisen hyödyntämiseen

Myös keltuaiselle on lopulta käyttöä monessa makeassa ja suolaisessa ruoanlaitossa.

1. Pasta carbonara

Keltuaiset uppoavat helposti herkulliseen klassikkoon: pasta carbonaraan.

carbonara pasta pekoni

Pasta carbonaran voi tehdä monella tapaa, mutta moni vannoo alkuperäisen reseptin nimeen.

Katso vinkit, miten Italialainen kokki valmistaa pasta carbonaran. 

2. Majoneesi

Majoneesiin voi hyödyntää niin keltuaiset kuin koko kananmunankin, oli kyse sitten aiolista tai maustamattomasta majoneesista.

Täältä löydät perusreseptin majoneesiin.

3. Vaniljakastike

Mikä olisikaan herkullisempaa kuin itse tehty vaniljakastike? Kastike sopii moniin eri jälkiruokiin ja kylkiäiseksi ihanien piirakoiden ja kakkujen tai vaikkapa lettujen kanssa.

Tähän vaniljakastikkeen reseptiin uppoaa jopa neljä keltuaista.

4. Creme brulee

Herkullinen creme brulee – miten oivallinen tekosyy herkutella ruokahävikin vähentämiseksi.

creme brulee poltin

Creme bruleesta tekee erityisen herkullisen rapea sokerikuorrute.

Valmista tämä klassinen ranskalainen jälkiruoka esimerkiksi tämän ohjeen mukaan.

Lue myös: Kari Aihisen oleellinen vinkki kananmunien paistoon: Teetkö itse näin?

Lähde: The Guardian

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna