Hunajamarinadin vähäinen hunajapitoisuus saattaa ihmetyttää tuoteselostetta lukevaa kuluttajaa. Tuotteen valmistaja kertoo, miksi hunajaa on niin vähän.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin keskiviikkona 30 vuotta tänä vuonna täyttävästä hunajamarinoidusta broilerista. Tuotteen HK:n Kariniemen-brändille kehitti 1990-luvulla Vesa Saarenmaa kollegoineen. Saarenmaa kertoi keskiviikkona järjestetyssä lehdistötilaisuudesta hittituotteen syntyhistorian.
Hunajamarinadissa vain vähän hunajaa, miksi?
Tilaisuudessa selvisi, että aikoinaan potin räjäyttänyttä hunajamarinoitua broileria myydään edelleen neljä miljoonaa pakettia vuodessa. Hunajabroilerin tuoteseloste paljastaa, että tuotteessa ei todellisuudessa ole ihan hirveästi hunajaa. Kariniemen hunajamarinoiduissa fileesuikalepaketeissa hunajaa on pakkauskoosta riippuen 0,5–0,7 prosenttia.
HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkösen mukaan tuotteissa ei todella ole hunajaa ämpärikaupalla, mutta valmistusprosessin takia sitä ei tarvitakaan niin paljoa.
– Kun broileri saa marinoitua kauan, niin hunaja maistuu tuotteesta kyllä, Käkönen kertoi keskiviikkona järjestetyssä tilaisuudessa.
Broileri siis ikään kuin imee itseensä tiivistyneen hunajan maun, vaikka lopputuotteessa hunajaa ei paljoa olekaan. Muillakaan valmistajilla hunajan osuus kokonaistuotteesta ei ole kovin suuri. Esimerkiksi Atrian hunajamarinoiduissa kanan fileesuikaleissa hunajaa on 1 prosentti. Vastaavassa Pirkka-tuotteessa hunajan osuus on 1,2 prosenttia.
Hunajan lisäksi ainesosaluettelosta löytyy muun muassa aromeita. Mitä ne ovat?
– Aromit ovat mausteita. Hunajamarinadissa on muun muassa kerma-aromia, joka ei ole kuitenkaan allergisoiva, eli marinadi ei sisällä maidon ainesosia. Sitten siellä on värin kautta kurkuma-aromia, Käkönen totesi.
Kotimaista kukkaishunajaa ei ole saatavilla tarpeeksi
Myös tuotteissa käytettävän hunajan alkuperää kyseltiin lehdistötilaisuudessa. Käkösen mukaan tuotteissa käytetään kukkaishunajaa, joka tulee tällä hetkellä Espanjasta.
– Alun perin hunajamarinadissa käytettiin kotimaista hunajaa, mutta se hunajan maku on tuotteessa niin intensiivinen ja tarkka, ettei suomalaista kukkaishunajaa ole tänä päivänäkään saatavilla sellaisissa volyymeissa, joita tarvitsisimme säännöllisesti. Jotta hunajan maku pysyy taattuna, se pitää ostaa sellaisesta paikasta, josta saatavuus on taattua.
Käkösen mukaan marinadin tehtävänä tuotteessa on maustaa ja mureuttaa lihaa. Se ei vaikuta tuotteen säilyvyyteen. Perusmarinadiin tarvitaan aina öljyä, happoa ja mausteita. Öljyn tehtävänä on kuljettaa makuja, hapon terästää makuja ja mausteiden korostaa lihan makuja.
Lue myös: Vesa keksi 30 vuotta sitten kanatuotteen, jota ostetaan yhä liki 11 000 pakkausta päivässä: "Ei osattu odottaa, että räjäyttää pankin"
Videolla: Onko kaupasta ostamasi broileri "limaista"? Tee näin ennen paistoa