Mistä sulatejuusto oikeasti tehdään? Selvitimme
Suosittuja sulatejuustoja löytyy suomalaiskaupoista moneen makuun, mutta mistä ne oikeastaan valmistetaan?
MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia sulatejuustoja, Testiin valikoitui eri valmistajien yksittäispakattuja sulatejuustoviipaleita.
Jakson kunniaksi selvitimme myös hieman faktoja sulatejuuston valmistuksesta. Mistä suosikkijuustot tehdään?
Näin sulatejuustot valmistetaan
Valiolta kerrotaan, että sulatejuuston pääraaka-aineita ovat kypsytetyt juustot, kuten edam tai emmental. Lisäksi tuotteissa käytetään muun muassa voita ja sulatesuoloja.
– Juusto ja muut raaka-aineet lämmitetään ja sekoitetaan, jolloin sulatesuolojen vaikutuksesta saadaan aikaan juustosulaa. Tämän jälkeen juokseva sulatejuustomassa valutetaan suoraan kääreeseen tai rasiaan, pakkaus suljetaan ja tuote jäähdytetään, Valiolta kerrotaan MTV Uutisille valmistusprosessista.
Tuotteiden valmistukseen käytetään myös niin sanotusti juustonjämiä – ja erittäin hyvästä syystä.
Hyvä syy juustonjämien käyttöön
Valion mukaan mun juustonvalmistuksen yhteydessä jää aina jonkin verran esimerkiksi kanttipaloja tai epäsäännöllisen muotoisia paloja. Ne ovat laadultaan priimaa, mutta eivät muotonsa vuoksi sovellu palana myytäviksi.
– Koska kaikki syömäkelpoinen, laadukas juusto halutaan hyödyntää, herkullinen ja monikäyttöinen sulatejuusto on ollut tähän oiva ratkaisu. Sulatejuustojen suosio on kuitenkin niin suurta, että kypsytettyä juustoa valmistetaan varta vasten myös sulatejuuston tekemistä varten.
Sulatejuusto ei siis ole vain muun juustonvalmistuksen sivutuote.
Kertakäyttömuovia ei ole kielletty sulatejuustoviipaleissa
Yksittäispakatuista sulatejuustoista puhuttaessa monia mietityttävät myös niiden muovikääreet. Europarlamentti hyväksyi keskiviikkon vuonna 2019 lain, joka kielsi kertakäyttöiset, muoviset ruokailuvälineet, pumpulipuikot, pillit sekä juomansekoittimet vuoteen 2021 mennessä.
Sulatejuustoissa kuitenkin on edelleen muovikääreet. Miksi?
– Kertakäyttömuovien eli SUP-muovien kielto koskee vain tiettyjä erikseen asetuksessa määriteltyjä tuotteita, joihin sulatejuustoviipaleet tai niiden pakkaukset eivät kuulu. Kielto ei siis vaikuta sulatejuustoviipaleisiin, Valiolta kerrotaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa