Kotitalouden lehtori Anu Heinaro kehitteli modernit versiot runebergintortuista.
Runebergin päivää vietetään 5.2. ja juhlapäivänä maistuvat tietysti perinteiset runebergintortut. Jos torttujen leipominen itse tuntuu liian työläältä, voi kaupasta hakea valmiina esimerkiksi MTV Uutisten makutestissä menestyneitä torttuja.
Kokeile Anun ohjeita kotona:
Runebergin mehevä kuivakakku
Runebergin juustokakku
Toisaalta myös torttujen leivonnassa voi hieman oikaista, vinkkaa kotitalouden lehtori Anu Heinaro. Huomenta Suomen lähetyksessä herkuteltiin sunnuntaina Anun tekemillä moderneilla Runebergin päivän leivonnaisilla.
– Olen kehittänyt kaksi uutta "torttua" Runebergin päivään. Runebergin juustokakku on vähän juhlavampi versio. Ja sitten on tällainen mehevä kuivakakku, Anu Heinaro esitteli Huomenta Suomessa.
Lue myös: Porilainen hulluus johti ennätystorttuun: Yli 30 kiloa "täyttä, tuhtia ja jämäkkää tavaraa"
Runebergin mehevä kuivakakku tai näyttävä juustokakku
Runebergin kuivakakku valmistuu suorakaiteen muotoiseen vuokaan, mutta sen voi myös tehdä niin sanottuun tavalliseen tornivuokaan. Kakun sisälle laitetaan paistonkestävää marmeladia.
– Tämä on erittäin helppo ja nopea. Tietysti paisto ottaa oman aikansa, 30–40 minuuttia vuoasta riippuen. Alumiinivuoassa valmistuu nopeammin, silikonisessa vuoassa kestää vähän kauemmin.
Kakun kypsyys kannattaa tarkistaa joka tapauksessa tikulla. Sisälle sujahtava marmeladi takaa, että kakusta tulee taatusti mehevä.
– Kaikkea muuta kuin kuivakakku, vaikka kuivakakuksi tätä kutsutaan.
Mehevän ja helpon kuivakakun lisäksi Anu Heinaro vinkkasi myös ohjeen näyttävään runebergin juustokakkuun, joka on vain vartin uunissa.