Leipä on yksi yleisimmistä hävikkiin päätyvistä ruuista. Suomalaisissa kotitalouksissa leipähävikkiä kertyy yhteensä 12 miljoonaa kiloa vuodessa, selviää Vaasan Oy:n teettämästä selvityksestä.
Videolta pääset kurkistamaan suomalaisten suosikkileivän valmistukseen.
Suomalaiset heittävät vuosittain noin 12 miljoonaa leipää roskiin. Selvityksen mukaan joka viides Vaasan Ruispalat -leipäpala joutuu hävikkiin leipomon ja kodin välillä, mikä tarkoittaa noin kahdeksaa miljoonaa leipäpussia joka vuosi.
Harva tulee taatusti ajatelleeksi, että poisheitetyn leivän mukana tuhlaamme 2 200 tonnia ruisjauhoja, mikä vastaa arviolta noin 650 hehtaarin viljelyalaa kotimaista ruista. Määrä on arviolta kaksi prosenttia koko Suomen vuotuisesta rukiinviljelypinta-alasta.
Leipurin työllä mitattuna hävikkileipien mukana menee hukkaan runsaat kahdeksan henkilötyövuotta, jonka rahallinen arvo on lähes 550 000 euroa.
Hävikki aiheuttaa turhaa ympäristön kuormitusta
Kotimaisen rukiin sato on tänä vuonna ennätyspieni kuuman ja kuivan kesän sekä viime syksyn sateisten kylvösäiden vuoksi. Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan kuluvan vuoden ruissato puolittuu edellisvuodesta. Sato on pienin viiteen vuoteen yltäen noin 50 miljoonaan kiloon. Sillä katetaan vain puolet kotimaan tarpeesta.
Näin pienennät ruokahävikkiä: Paahda leivät suoraan pakastimesta!
– Yksikään leipäpala ei kuulu roskiin. Ruisleipä on kansallisruokamme, ja siksi on kansalaisvelvollisuutemme huolehtia, että kotimainen ruis päätyy sinne, minne pitääkin: leivontaan, kaupan hyllylle ja sieltä lautaselle. Jos vähennämme hävikkiä ketjun jokaisella portaalla, kotimainen ruis riittää pidemmälle, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja Thomas Isaksson kertoo.
Vaasanilla ylijäänyttä leipää jaetaan hyväntekeväisyyteen sekä myydään omissa leipomomyymälöissä. Valmistuksessa väistämättä syntyvän syömäkelvottoman hävikin Vaasan toimittaa esimerkiksi biopolttoaineen raaka-aineeksi.
Lähde: Vaasan