Näin tortillaletuille kannattaisikin tehdä ennen syömistä – texmex-vinkit testiin!
Texmex-ruoka kasvattaa yhä suosiotaan Suomessa. Tiesitkö sinä näitä faktoja suosikkiruoasta?
Videolla: Tortillaista voi tehdä myös empanadan! Testaa Kari Aihisen jauhelihainen tortillaherkku.
Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on jo aiemmin kerrottu, texmex-ruokakulttuuri on viimeisten vuosien aikana noussut suureen suosioon myös Suomessa. Sana texmex, tai tex-mex, viittaa ruokakulttuurin alkuperään: kyseessä on yhdysvaltalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta keittiöstä. Teksasin meksikolaisessa texmex-keittiössä herkutellaan annoksilla, kuten nachos supreme ja chili con carne.
Pauligin vuonna 2020 Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan texmexiin yhdistyvät suomalaisten mielikuvissa sosiaalisuus ja rento tunelma.
– Nuoret aikuiset ja lapsiperheet ovat innostuneet texmexistä, koska sitä on helppo tarjoilla ja varioida arjessa. Esimerkiksi tortillojen väliin voi sujauttaa lähes kaikkea, mitä kaapista löytyy. Tortillat ovat suomalaisille kuin uusi makaronilaatikko – niin suosittuja ne jo lapsiperheissä ovat, kertoi Pauligin markkinointipäällikkö Kati Kyllönen helmikuussa 2020.
Myös Pauligin teettämä tuore tutkimus osoittaa, että texmex pitää Suomessa pintansa ja texmexruoan syöminen on kasvanut parissa vuodessa. Suosituimpia texmexruokia ovat tortillat, nachot ja tacot. Vähiten vastaajille tuttuja herkkuja olivat chalupat ja enchilladat. Kolmen kärki proteiininlähteinä texmexissä ovat jauheliha, kana ja pavut. Vastaajat kokivat myös, että texmex-ateria on loistava tapa ehkäistä ruokahävikkiä: tortilloihin uppoavat erilaiset jääkaapin jämät helposti.
Monille tulee ehkä yllätyksenä, että Paulig valmistaa lähes 100 miljoonaa kiloa tortilloja vuodessa. Tortillat ovatkin kahvista tunnetun Pauligin suurin tuoteryhmä.
Pauligin Norstatilla teettämä paneelitutkimus toteutettiin valtakunnallisesti kesäkuussa 2021. Mukana oli yli 1000 vastaajaa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat henkilöt, jotka syövät texmex-ruokaa.
Nappaa texmex-vinkit
Haluatko hieman parempia tortilloita tai enemmän makua texmex-ruokaan? Testaa näitä vinkkejä:
1. Tortilloista paremman makuisia helposti
Kuumenna tortillaa hetki kuumalla ja kuivalla paistinpannulla, kunnes sen pinta on paahdettu ja hieman kohonnut. Tämä vapauttaa tortillasta makua ja tekee siitä vastapaistetun oloisen.
2. Helppo lisuke sipulista ja korianterista
Pilko nippu tuoretta korianteria sipulin kanssa. Yhdistelmä antaa mukavaa raikasta, mutta voimakasta makua korianterin ystäville.
3. Pehmeistä tortillalätyistä helposti sipsejä
Leikkaa tortilla kakkupalojen tapaan kolmioiksi, sivele ruokaöljyllä. Asettele palat uunivuoalle ja paista 225 asteessa noin 3-5 minuuttia. Lisää suolaa ja mausteita oman maun mukaan, esimerkiksi savupaprikaa. Tarjoile tuoreet tortillalastut dipin tai guacamolen kanssa.
4. Paremmat punasipulit tortillojen kaveriksi
Pikapikkelöity punasipuli syntyy, kun pilkot punasipulin ohuiksi siivuiksi ja sekoitat joukkoon ½ dl omenaviinietikkaa, 1 tl oreganoa, 2 rkl suolaa ja 1 tl sokeria. Sekoita ja anna tekeytyä 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku