Tiedätkö, mitä eroa tortillalla, tacolla ja burritolla oikeasti on?
Tortilla, burrito vai taco? Erityisesti tortillan ja tacon todellinen ero on monille epäselvä. Ota haltuun texmex-sanasto!
Videolla kerrotaan, miten texmex on syrjäyttänyt suomalaiskeittiöissä muut arkiruoat.
Texmex-ruokakulttuuri on viimeisten vuosien aikana noussut suureen suosioon myös Suomessa. Sana texmex, tai tex-mex, viittaa ruokakulttuurin alkuperään: kyseessä on yhdysvaltalaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita meksikolaisesta keittiöstä. Teksasin meksikolaisessa texmex-keittiössä herkutellaan annoksilla, kuten nachos supreme ja chili con carne.
Lue myös: Oletko jo kokeillut? Herkku, joka mullistaa tortilloiden syömisen – kaikille texmexin ystäville
Pauligin vuonna 2020 Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan texmexiin yhdistyvät suomalaisten mielikuvissa sosiaalisuus ja rento tunelma.
– Nuoret aikuiset ja lapsiperheet ovat innostuneet texmexistä, koska sitä on helppo tarjoilla ja varioida arjessa. Esimerkiksi tortillojen väliin voi sujauttaa lähes kaikkea, mitä kaapista löytyy. Tortillat ovat suomalaisille kuin uusi makaronilaatikko – niin suosittuja ne jo lapsiperheissä ovat, kertoi Pauligin markkinointipäällikkö Kati Kyllönen helmikuussa 2020.
Mikä on tortillan ja tacon ero? Mitä tarkoittaa burrito? Ota haltuun texmex-sanasto
Suomessa tortilloista ja tacoista puhutaan eri yhteyksissä eri asiaa tarkoittaen. Puhekielessä tortilloilla viitataan usein pehmeisiin maissilettuihin ja tacoilla puolestaan koviin, taskumaisiin maissikuoriin. Mutta mitä tortilla ja taco todellisuudessa tarkoittavat? Entä muut tutut texmex-sanat?
Mikä on tortilla?
Tortilla = vehnästä ja/tai maissista tehty ohut, nostattamaton leipä. Usein puhutaan tortillaletuista. Tortillalla tarkoitetaan siis vain täyttämätöntä lettusta. Mahdolliset täytteet määrittelevät sen, miksi tortilla muuttuu.
Mikä on taco?
Taco = täytetty pieni maissitortilla, joka voi olla kova tai pehmeä. Tacot ovat siis esimerkiksi kalalla, katkaravuilla, possulla tai naudanlihalla täytettyjä pieniä tortilloita lisukkeineen.
Mikä on burrito?
Burrito = täytetty ja kääräisty vehnätortilla. Nimi ‘burrito’ tarkoittaa käännettynä ‘pikkuaasia', ja sen arvellaan viittaavan tortillan taitettuun päähän, joka muistuttaa hieman aasinkorvaa! Tortillan toinen pää työnnetään sen sisään, jolloin muodostuu täytteen koossa pitävä tasku. Burriton täytteisiin voi käyttää monipuolisesti erilaisia lihoja ja kaloja sekä kasviksia. Yleensä burritot tarjoillaan erilaisten kastikkeiden, kuten guacamolen tai tomaattisalsan kanssa.
Mikä on enchilada?
Enchilada = uunissa paistettu pehmeä maissitortilla, joka perinteisesti täytetään ja peitetään tomaatti- tai chilikastikkeella ja viimeistellään ripottelemalla päälle juustoraastetta.
Mikä on fajita?
Fajita = lämmin texmex-ateria, joka tarjoillaan vehnä- tai maissitortillan kanssa. Täytteeksi sopivat esimerkiksi erilaiset suikaleiksi leikatut lihat, grillatut kasvikset, salsa- ja tacokastikkeet sekä ranskankerma. Fajitat ovat täysin amerikkalainen keksintö eli puhdasta texmexiä.
Lähteet: Paulig, Old El Paso, La-mesa.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku