Mitä tammikuussa kannattaa ostaa ruokakaupasta? Koostimme yhteen kauden parhaita valintoja sekä edullisia tärppejä.
Videolla keittiömestari Filip Langhoffin ostosvinkit Viiden jälkeen -ohjelmassa vuonna 2020.
Mietitkö, mitkä ruoat ovat nyt sesongissa? Moni ehkä ajattelee, että kylmä talvi ei tarjoa ainakaan kotimaisia raaka-aineita ruokapöytään, mutta todellisuudessa esimerkiksi kaupan kalatiskiltä tai heviosastolta voi löytää nytkin monipuolisesti herkkuja.
Koostimme yhteen kauden parhaita valintoja ruokakaupoissa. Monet näistä ovat nyt edullisimmillaan ja parhaimmillaan.
Juureksia porkkanasta maa-artisokkaan ja mustajuureen
Erilaisia kotimaisia juureksia kannattaa nyt hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Helpoin tapa valmistaa monet juurekset on paahtaa ne uunissa eli kokata vaikka uunijuureksia. Uunijuureksiin sopivat monet suomalaisille tutut raaka-aineet, kuten peruna ja porkkana, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kauden muita juureksia. Oletko testannut esimerkiksi palsternakkaa uunijuuresten joukossa?
Lue myös: Joko testasit? Kari Aihinen paljastaa, miten tehdään uunijuurekset todella helposti – legendaarinen resepti yksi MTV:n suosituimmista
Keittiömestari Filip Langhoff on aiemmin suositellut MTV:n haastattelussa myös muun muassa mustajuurta. Satokausikalenterin mukaan kotimaista mustajuurta on tarjolla pitkälle kevättalveen. Juures tummuu kuorittaessa, joten siirrä kuoritut mustajuuret sitruunalla maustettuun veteen. Mustajuuren voi parsan tapaan tarjota sellaisenaan esimerkiksi hollandaisekastikkeen kanssa.
Mustajuuri on monelle vielä vieras juures ruoanlaitossa.Shutterstock
Myös maa-artisokka kannattaa pitää mielessä. Keittiömestari Filip Langhoff tarjoaisi sitä itse sellaiselle ravintola-asiakkaalle, joka ei liiemmin koe pitävänsä juureksista.
– Yksi sellainen, mitä ei ei ole tarpeeksi käytetty on maa-artisokka. Maa-artisokka toimii vähän samalla tavalla kuin peruna ja sitä voi käyttää melkein kaikissa paikoissa, missä perunaakin käyttäisi. Friteerattu maa-artisokka esimerkiksi – en ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olis tykännyt siitä. Jos keittää ja friteeraa ne rapeaksi ja sitten syö jonkun kiva mustavalkosipulimajoneesin tai vastaavan kanssa. Se toimii aina, Langhoff vinkkaa.
Kalatiskin kautta kotiin
Kalakeitto lämmittää talvipakkasilla.Shutterstock
Suotuisten sääolosuhteiden ansiosta nyt on alkanut myös madesesonki. Kalatalouden Keskusliiton mukaan jäätilanne on useimmilla alueilla mateen kalastukselle suotuisa.
Made on aktiivinen talvikala ja se hyödyntää talvikuukaudet kutupuuhiin. Made on monipuolinen ja erinomainen ruokakala. Kalan liha on maukasta ja vähärasvaista. Made sopii erinomaisesti kalakeittoon, paistamiseen tai uuniruokiin.
Lue myös: Vähäruotoinen kala, jota kannattaa nyt ostaa kaupasta – voi paljastua arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"
Pro Kala ry:n mukaan hyvin varustettujen kauppojen kalatiskeiltä madetta saa ostaa kokonaisena, nyljettynä, fileinä ja tarvittaessa jopa kuutioina. Asiakas saa halutessaan mukaansa perkeet kalaliemen keittämiseen ja myös mateen maksan sekä naaraskaloista arvokkaan mädin.
Mateen lisäksi kalatiskiltä kannattaa nyt napata alkuvuoden saaliina silakkaa, muikkua, haukea ja kuhaa. Silakka on edullinen superruoka, jonka syöminen on todellinen ekoteko.
Mandariinit ja veriappelsiinit
Shutterstock
Sitrushedelmien kausi jatkuu tammikuussa ja nyt parhaimmillaan alkavat olla mandariinit sekä veriappelsiinit.
On taas se aika vuodesta, kun veriappelsiinien ystävät rynnivät kauppojen hedelmätiskille hamstraamaan odotettua sesonkiherkkua. Veriappelsiinien sesonki kestää tammikuun alkupuolelta maaliskuun alkuun saakka. Satokausikalenterin mukaan veriappelsiinista on viime vuosina kasvanut ilmiö Suomessa.
– Veriappelsiini on ollut varsinainen some-hitti viimeiset pari vuotta. Veriappelsiini ei paljon enää esittelyjä kaipaa! Sitä voisi kutsua “hedelmien parsaksi”, sillä sen sesonkia odottavat kaikki ruoan ystävät, Satokausikalenterin veriappelsiiniartikkelissa kerrottiin vuonna 2020.
Suomalaiskauppojen veriappelsiinilajikkeita ovat Tarocco ja Moro. Veriappelsiinien lisäksi on olemassa myös puoliveriappelsiineja. Niiden hedelmäliha on punertavaa tai kaksiväristä ja mehu usein tavallisen appelsiinin mehun väristä.