Marja ei saa missään nimessä syödä sipulia työpäivänsä aikana

Marja Touri Kahvi
Kahvinmaistajan työ vaatii uhrauksia myös ruokavalion suhteen. Shutterstock/MTV

Työ kahvinmaistajana vaatii myös kovaa itsekuria. 

Huomenta Suomessa perehdyttiin viime viikonloppuna hyvän kahvin saloihin. Studiossa omia kahvitärppejään antoivat Pauligin päämaistaja Marja Touri sekä tuotekehityspäällikköSampo Latvakangas.

Juontaja Nina Backman halusi kysyä muun muassa sitä, voiko suodatinpussin hätätapauksessa korvata talouspaperilla.

Päämaistaja Marja Touri kertoi lähetyksessä myös kahvinmaistajan työstä.

Töihin maistajaksi päähänpistona 

Marja Touri on työskennellyt Pauligilla vuodesta 1985. Hän haki kahvitaloon töihin täysin päähänpistona, kun näki sanomalehdessä työpaikkailmoituksen.

– Ei ollut mitään ajatusta, että tästä tulisi loppuelämän ammatti. Meni viikko ja sain kutsun maistotesteihin. 

Tiukassa testissä Touri laitettiin maistelemaan kahvikupillisia, joiden joukkoon oli piilotettu eri makuja. Hän läpäisi onnistuneesti kaikki vaiheet. 

– Voi sanoa, että ihan nollasta aloitin opettelemaan kahvin makuja. Sille tielle jäin.

Nirsoudesta olikin hyötyä

Aloittaessaan uransa Tourilla ei ollut tietoa, voisiko hän kehittyä ammatissaan hyväksi maistajaksi. Nyt hän on työskennellyt Pauligin päämaistajana jo 20 vuotta.

– Jälkiviisaana mietin, että minähän olen ollut lapsena todella ronkeli. Aina on löytynyt jotain, että on ollut syy sanoa "en tykkää, en syö, en juo". Ehkä se on sieltä jo lähtöisin, Touri pohti taitoansa tunnistaa erilaisia makuja.

Myös geeneillä on Tourin mukaan ollut varmasti vaikutusta makuaistiin.

Kalaa, sipulia, vahvoja mausteita – ei missään nimessä!

Maistajan työ vaatii päivittäistä makuaistin hoitamista. Työviikolla ei saa esimerkiksi syödä vahvoja ja mausteisia ruokia lainkaan.

– Kalat ja kaikki sipulit – ei missään nimessä! Pitää olla koko ajan mielessä, että pitää olla valmis maistamaan kahvia kohta tai huomenna.

Miten sitten keitetään kotioloissa hyvää kahvia? Katso videolta kahviasiantuntijoiden haastattelu:

Marja Touri kertoo työstään kahvinmaistajana. Kahviasiantuntijat antavat myös vinkkejä hyvän kahvin valmistamiseen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.