Yksi lapsuuden piirre ruokapöydässä voi ennustaa syömishäiriöoireilua myöhemmin – "Tulisi nähdä vain yhtenä riskitekijänä"

Lapsen innokas reaktio ruokaan saattaa liittyä syömishäiriötyyliseen oireiluun myöhemmin.

Pienen lapsen innostunut reaktio ruokaan voi ennustaa syömishäiriön syntyä myöhemmin. The Lancet Child & Adolescent Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin 3 670 nuoren tietoja. Nuoret olivat brittejä tai hollantilaisia. Tarkoituksena oli selvittää, miten ruokahalupiirteet lapsuudessa vaikuttavat syömishäiriön mahdollisuuteen enintään kymmenen vuotta myöhemmin.

Syömishäiriökäyttäytymisen riski lisääntyi 16–47 prosenttia

Tutkijoiden mukaan innostunut reaktio ruokaan 4–5-vuotiaana liittyi korkeampaan syömishäiriöoireiden riskiin 12–14 vuoden iässä. Innokkaana reaktiona tutkimuksessa pidettiin himoa syödä maukasta ruokaa sitä nähdessään, haistaessaan tai maistaessaan.

Hitaampi syömistahti ja nopea kylläiseksi tuleminen varhaislapsuudessa saattoi suojata joiltain syömishäiriöoireilta myöhemmin. 

Lasten ruokahaluun liittyvät ominaisuudet voivatkin tutkijoiden mukaan olla varhaisia merkkejä myöhempien syömishäiriöiden riskistä. Jos lapsen reaktio ruokaan oli intensiivinen, syömishäiriöoireiden ilmoittamisen riski lisääntyi 16–47 prosenttia. Tällaisia oireita olivat esimerkiksi ahmiminen, hallitsematon syöminen, tunnesyöminen ja syömisen rajoittaminen.

Jos vanhempi arvioi lapsensa reaktion ruokaan innokkaaksi, syömishäiriöoireita ilmaantui myöhemmin kolme kertaa todennäköisemmin kuin lapsilla, joiden reaktio ruokaan oli ilmoitettu laimeaksi.

"Löydös vihjaa, että reaktiot ruokaan voivat olla yksi altistava riskitekijä"

– Vaikka tutkimuksemme ei voikaan osoittaa syy-seuraussuhdetta, löydös vihjaa, että reaktiot ruokaan voivat olla yksi altistava riskitekijä syömishäiriöoireiden ilmaantumiselle teini-iässä, tutkimusta tehnyt Ivonne Derks kuvasi tiedotteessa.

Hän varoittaa hätääntymästä tuloksen suhteen.

– Innokas reaktio ruokaan on kuitenkin myös normaali ja hyvin tavallinen käytösmalli, ja se tulisi nähdä vain yhtenä riskitekijänä muiden joukossa sen sijaan, että se nähtäisiin asiana, josta vanhempien tulee kantaa huolta.

Katso myös: Mitä tarkoittaa syömishäiriö ja mistä sen tunnistaa? 

Mitä tarkoittaa syömishäiriö? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa 3:10
Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat