Tämän vuoden hapansilakkakausi alkaa Ruotsissa noin kuukauden puolesta, mutta haisevan herkun ystävät ovat huolissaan silakkapurkkien riittävyydestä.
Sundsvallissa hapansilakkaa valmistava Jan Söderström kertoo, että hänen suolaamonsa ottaa tänä vuonna vastaan 25–30 tonnia silakkaa, kun se hyvinä vuosina sai jopa sata tonnia vuodessa.
– Olemme joutuneet järjestelmään toimintaamme täysin uusiksi selviytyäksemme, Söderström kertoo.
Kalastaja Hans Frölanderin mukaan silakkaa saadaan nykyään aivan liian vähän.
Lue myös: Aku Hirviniemi yökkäilee syödessään sisäelimiä: Miksi nämä perinneruuat ovat aina niin ällöttäviä?
Ongelmana teollinen tehokalastus
Molemmat miehet katsovat, että ongelma on kilpailu teollisen tehokalastuksen kanssa. EU:ssa päätetään kiintiöt, kuinka paljon kukin maa saa kalastaa silakkaa ja muita kaloja.
– Oikeastaan silakanpyynti pitäisi keskeyttää kokonaan muutaman vuoden ajaksi. Silloin silakkakanta saisi elpyä ja kasvaa, Söderström sanoo.
Söderström arvioi, että nykyisillä pyyntimäärillä hän ei voi pitkän päälle jatkaa suolaamonsa toimintaa. Viime syksynä silakkakiintiöitä laskettiin tuntuvasti Pohjanlahdella ja Selkämerellä.
Lue myös: Norjan lohen himolla karut seuraukset: Perinneherkku vaarassa
Niina ja Lore Backman antautuvat naurettaviksi – tätä kaikkea Huomenta Suomen viikonlopuissa on luvassa
Hinta on noussut
Tuotannon lasku on näkynyt ruotsalaisen perinneherkun hinnassa. Tyypillisen 300 gramman purkin keskihinta on parissa vuodessa kallistunut selvästi.
Hapansilakka valmistetaan fermentoimalla, jolloin kala säilötään suolaliemessä peltipurkkiin. Purkissa syntyvä paine saa purkin kyljet pullistelemaan ja liemen purskuamaan pihalle, jos purkki avataan varomattomasti. Voimakkaan hajun takia hapansilakan ystävät järjestävät kekkerinsä yleensä ulkoilmassa.