Nugetteihin lisätään Suomessa nyt kanan luita täysin huomaamattomasti: "Pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi"
Suomalaisyritys keksi tavan hyödyntää kanan luita elintarviketeollisuudessa. MTV Uutiset vieraili SuperGroundin koetehtaalla Kotkassa katsomassa, miten luista tuotetaan esimerkiksi kananugetteihin sopivaa massaa.
Suomalaisyritys SuperGround ratkaisi, miten elintarviketeollisuus voi tuottaa maukkaita siipikarjatuotteita hyödyntämällä kanan luut tuotteiden tuotannossa. Yrityksen mukaan luita pystytään hyödyntämään turvallisesti ja lopputuotteessa huomaamattomalla tavalla.
– Yrityksen pääasiallinen tehtävä on kehittää ja myydä järjestelmiä, joilla käsitellään eläinten kovakudoksia: luita, ruotoja, oikeastaan kaikkea mitä eläimestä löytyy, ja joita ei normaalisti syödä, koska ne ovat niin kovia, SuperGroundin perustaja Santtu Vekkeli kertoo MTV Uutisille.
Elintarvikkeita jalostetaan ennen kaikkea kanan luista. Vekkelin mukaan kanan luita ei tällä hetkellä käytetä elintarvikkeina juuri ollenkaan.
– Jonkun verran lihaliemiin, mutta muuten ne menevät sitten renderöintilaitoksiin, eli lannotteiksi tai rehuiksi.
Lue myös: Vaihdoitko halvempaan merkkiin? Näitä perustuotteita suomalaiset nyt ostavat ruokakaupoista
"Maku on luuydinmäinen, samanlainen kuin olisi lihaliemessä"
Miten kanan luista sitten saa tehtyä syötäväksi kelpaavaa murkinaa? Valmistusprosessissa luut pehmennetään kokonaan, ja niistä liuotetaan proteiini sekä rasva. Pehmeä, jäljelle jäänyt mineraali hienonnetaan ja tästä tuleva tahna voidaan sekoittaa mihin tahansa elintarvikkeeseen.
Turun yliopiston kanssa tehty makututkimus osoitti, että luun lisääminen nugetteihin paransi niiden makua. Maku parani, kun luuta lisättiin nugettimassaan maksimissaan 15 prosenttia.
– Maku on luuydinmäinen, samanlainen kuin olisi lihaliemessä.
Vekkelin mukaan nugetteja on nyt maistetattu noin 1500 ihmisille ja makua on yleensä kehuttu.
"Pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi"
Ajatus voi kuulostaa monen mielestä erikoiselta, mutta toisaalta ihmiset eivät tiedä syöneensä jo aiemminkin kanan luita esimerkiksi lihaliemissä.
– Toinen mitä ihmiset aina sanovat on se, että pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi, ja varsinkin kun se maistuu hyvältä, niin miksi ei.
Vekkeli muistuttaa myös, että ennen vanhaa keitettyjen, pehmenneiden ja hienonnettujen luiden syöminen oli hyvin tavallista.
– Tämä on tavallaan enemmänkin askel taaksepäin kuin eteenpäin ajassa. Köyhissä maissahan vieläkin kaikki osat käytetään eläimestä hyväksi. Hukkaa ei tehdä. Sehän on aika uusi juttu, että otetaan vain parhaat palat ja loppuja ei käytettäisi.
Tuotteita tehdään nyt koetehtaalla, mutta yrityksen seuraavana tavoitteena on osoittaa ensimyyntien avulla, että menetelmä toimii kaupallisesti suuressakin mittakaavassa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"