Oletko sinäkin ihmetellyt tätä asiaa kaupan kalatiskillä? Tulee monelle yllätyksenä
Keskikesän kalatiskit näyttävät usein ihan erilaisilta kuin syksyn. Pro Kala ry selventää, mistä tämä johtuu.
Videolla: Miten kala paistetaan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää
Keskikesällä voi kalatiskillä odottaa yllätys. Kasvatettua kalaa löytyy toki vuoden ympäri, mutta pyydettyä luonnonkalaa voi olla heikommin saatavissa.
– Voisi luulla, että lämpimällä ja kauniilla säällä kalastajan työ sujuisi helpommin, mutta näin ei kuitenkaan ole. Pyydetyllä kalalla on omat sesonkinsa, ja parasta kala-aikaa on viileämpien vesien aika, Pro Kala ry:stä kerrotaan.
Monelle tuleekin yllätyksenä, että myös kaloilla on eri sesongit.
Kasvatettu kala ei samalla tavalla seuraa sesonkivaihtelua, vaan sitä on lähes aina saatavilla! Suomessa kasvatetaan eniten kirjolohta (95 prosenttia kasvatetusta kalasta) mutta myös esimerkiksi siikaa, kuhaa ja nieriää voi löytää kasvatettuna.
Lämmin vesi muuttaa kalojen käyttäytymistä: ne siirtyvät usein syvemmälle viileämpiin vesiin. Kalat liikkuvat vähemmän ja odottelevat, että helteet menevät ohi ja vesi taas kylmenee. Tästä syystä niiden pyytäminen on kesällä haastavaa: kun kala on syvissä vesissä eikä se liiku, se ei käy pyydyksiinkään tuttuun tapaan.
Lokakuussa lähes kaikki tutut ruokakalat ovat sesongissa
Pro Kala ry muistuttaa, että lokakuussa lähes kaikki tutut ruokakalat ovat jälleen sesongissa vesien viilentyessä.
– Kesää vastaava tilanne voi tulla vastaan taas talvella: kelirikon aikaan kalastaminen vaikeutuu ja keskitalvella monet kalat puolestaan menevät horrosmaiseen tilaan liikkuen vähemmän. Kaikkiin lajeihin tämä ei päde: esimerkiksi silakka ui talvisin usein tavallista isommissa parvissa, ja käy silloin pyydyksiin.
Pyydetyn kalan sesongit ovat kuitenkin suuntaa-antavia. Kalan saatavuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten kutuaika sekä sää: myrskyjen aikaan kalastajat eivät pääse pyydyksilleen, ja siten kalaa ei saada tavalliseen tapaan.
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku