Onko vuosi 2020 perunan vuosi? Mukula hakee uutta ilmettä erikoisella värillä: "Voidaan saada ihan uudenlaisia makukokemuksia"
Peruna ei noussutkaan viime vuonna ruokatrendiksi, vaikka K-ryhmän Ruokailmiöt-tutkimus niin ennusti. Miltä perunan tulevaisuus nyt näyttää?
Peruna on kotimainen, monipuolinen ja ilmastoystävällinen perusraaka-aine, jonka kulutus on kuitenkin vähentynyt sitä mukaa kun väestö on vaurastunut. Perunan ruokapöydissä korvaavat yhä useammin pasta, nuudeli tai riisi.
Viime vuonna K-ryhmän Ruokailmiöt-tutkimus ennusti, että suomalaiset löytävät perunan uudelleen ja sen myynti lähtisi nousuun. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan perunan myynti on pysynyt vakaana.
– Perunan sijaan juuresten suosio on kasvussa, erityisesti erikoisemmat ja värikkäät juurekset ovat kiinnostaneet aiempaa enemmän. Ne ovatkin ensi vuoden trendiennusteiden joukossa kasvavana tuoteryhmänä, K-ryhmän päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Harri Hovi sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Tätä ruokaa suomalaiset ahmivat – kasvua 203 prosenttia: "Myynti suurempaa kuin kalapuikkojen"
Liila peruna tuo uusia makuelämyksiä
Mutta kyllä perunakin voi olla erikoinen ja värikäs. K-ryhmän päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar kertoo MTV Uutisille, että peruna tulee nostamaan päätään uudenlaisten lajikkeiden myötä.
– Esimerkiksi Pohjanmaalla viljellään liilaa perunaa, ja niistäkin voidaan saada ihan uudenlaisia makukokemuksia, Jungar sanoo.
Perunan keittäminen ja kuoriminen voidaan nähdä työlääksi, minkä vuoksi myös jalostettujen perunoiden kulutuksen ennustetaan kasvavan.
– Ennen kaikkea perunapakasteet, jotka helpottavat varsinkin perheellisten ruoanlaittoa ihan arjessa, tulee kyllä kasvamaan myöskin ensi vuonna, Jungar ennustaa.
Viime vuonna ruokapakasteiden myynti lisääntyi K-ryhmän kaupoissa 10 prosentilla.
Lue tästä kuusi hyvää syytä popsia perunaa!
Lähde: K-ryhmä
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"