Pitääkö liha ja kala suolata ennen vai jälkeen paistamisen?

Ruoka-, kristalli-, meri-, vuori-, ja ruususuola – miten valita oikeanlainen suola? 9:40 Ruoka-, kristalli-, meri-, vuori-, ja ruususuola – miten valita oikeanlainen suola?
KATSO VIDEO: Miten erilaisia suoloja käytetään ruoanlaitossa? Mitä suolaa kannatta omaan kaappiinsa hankkia?

Erilaisia suoloja löytyy kauppojen hyllyiltä valtavat määrät. Huippuravintolan keittiöpäällikön mukaan kotikokin keittiöön tarvitaan näistä käytännössä vain muutamaa.

Ruoka-, kristalli-, meri-, vuori- ja ruususuola – Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin tiistaina erilaisten suolojen maailmaan. Mihin oikeastaan tarvitaan näin monenlaisia suoloja ja mihin niitä oikein käytetään?

Arkiruoanlaitossa riittää yksi suola

Ravintolan Olon keittiöpäällikkö Tuomas Vierelän mukaan suolan kanssa voi toki hifistellä, mutta kokin mukaan kaiken kaikkiaan kolme erilaista suolaa riittää. Vierelä itse käyttää lähinnä hienoa ja karkeaa merisuolaa sekä suolankukka-sormisuolaa. Sormisuola sopii ruokien viimeistelyyn.

Arkiruoanlaitossa riittää käytännössä vain yksikin suola.

– Kaikista paras on hieno merisuola, Vierelä summaa.

Karkeaa merisuolaa kannatta käyttää esimerkiksi silloin, kun raaka-ainetta on tarkoitus suolata pidempään etukäteen. 

– Jos hienoa suolaa laittaa lihan tai kalan pinnalle, niin se alkaa erottaa nestettä, koska suolassa on pienempi kide.

Milloin liha tai kala kannattaa maustaa?

Ikuisuuskysymys monen ruoan ja raaka-aineen kohdalla on se, milloin suolaamisen pitäisi tapahtua. Jos esimerkiksi valmistetaan kalaa tai lihaa, pitääkö ne suolata ennen vai jälkeen paistamisen tai grillaamisen?

– Ennen, Vierelä sanoo yksiselitteisesti. 

Esimerkiksi liha kannattaa suolata juuri ennen paistamista, maksimissaan 10 minuuttia ennen.

Miksi suolaa kannattaa lisätä ennen paistamista? Jos valmistaa jauhelihakastiketta, milloin ruokaan kannattaa lisätä suolaa? Katso videolta ammattilaiskokin suolavinkit!
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!