Erilaisia suoloja löytyy kauppojen hyllyiltä valtavat määrät. Huippuravintolan keittiöpäällikön mukaan kotikokin keittiöön tarvitaan näistä käytännössä vain muutamaa.
Ruoka-, kristalli-, meri-, vuori- ja ruususuola – Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin tiistaina erilaisten suolojen maailmaan. Mihin oikeastaan tarvitaan näin monenlaisia suoloja ja mihin niitä oikein käytetään?
Lue myös: Kesän paras salaatti! Hans Välimäen helppo kastike halloumi-mansikkasalaatille
Arkiruoanlaitossa riittää yksi suola
Ravintolan Olon keittiöpäällikkö Tuomas Vierelän mukaan suolan kanssa voi toki hifistellä, mutta kokin mukaan kaiken kaikkiaan kolme erilaista suolaa riittää. Vierelä itse käyttää lähinnä hienoa ja karkeaa merisuolaa sekä suolankukka-sormisuolaa. Sormisuola sopii ruokien viimeistelyyn.
Arkiruoanlaitossa riittää käytännössä vain yksikin suola.
– Kaikista paras on hieno merisuola, Vierelä summaa.
Karkeaa merisuolaa kannatta käyttää esimerkiksi silloin, kun raaka-ainetta on tarkoitus suolata pidempään etukäteen.
– Jos hienoa suolaa laittaa lihan tai kalan pinnalle, niin se alkaa erottaa nestettä, koska suolassa on pienempi kide.
Milloin liha tai kala kannattaa maustaa?
Ikuisuuskysymys monen ruoan ja raaka-aineen kohdalla on se, milloin suolaamisen pitäisi tapahtua. Jos esimerkiksi valmistetaan kalaa tai lihaa, pitääkö ne suolata ennen vai jälkeen paistamisen tai grillaamisen?
– Ennen, Vierelä sanoo yksiselitteisesti.
Esimerkiksi liha kannattaa suolata juuri ennen paistamista, maksimissaan 10 minuuttia ennen.