Hävikkifoorumi-hankkeen suojelijana toimiva tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistuttaa suomalaisia ruokahävikin pienentämisen tärkeydestä.
Syyskuussa vietetään perinteiseen tapaan hävikkiviikkoa, joka toteutetaan nyt osana kansallista hävikkifoorumia. Kuluttajaliiton koordinoiman hävikkifoorumin tavoitteena on kehittää nykyisiä hävikin vähentämistoimia ja yhteistyötä vaikuttavammaksi sekä nostaa ruokahävikki entistä näkyvämmin yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kuluttajien tietoisuuteen.
Lue myös: Tuusulassa myydään 1,5 euron lounasta – tästä rahaa säästävässä ruokailussa on kyse
Presidentti Sauli Niinistö: "Sukupolvelleni opetettiin, että on suorastaan syntiä heittää ruokaa hukkaan"
Kuluttajaliitto, Motiva ja SOK järjestivät keskiviikkona yhteistyössä hävikkiratkaisut nyt ja tulevaisuudessa -webinaariin, jossa pureuduttiin ruokahävikkiin monilta eri kanteilta. Tilaisuuden teemana olivat erilaiset keinot tukea kotitalouksia oman ruokahävikin vähentämisessä.
Webinaarin alussa kuultiin kirjallinen tervehdys tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä, joka toimii hävikkifoorumi-hankkeen virallisena suojelijana.
– Parhaalta kokilta jää vähiten hävikkiä. Sukupolvelleni opetettiin, että on suorastaan syntiä heittää ruokaa hukkaan. Siinä oli viisaampi neuvo kuin mitä ehkä neuvojat tiesivätkään, presidentti Niinistö aloitti tervehdyksensä.
Presidentti muistutti ruokahävikin laajoista vaikutuksista maapallomme kantokykyyn ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. YK:n mukaan ruokahävikin vähentäminen jo neljänneksellä takaisi ruoan pöytään kaikille maailman ihmisille.
Lue myös: Viiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka on
Presidentti muistuttaa arjen pienistä teoista
Jotta Suomi pääsisi tavoitteeseensa puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä, on Niinistön mukaan tehtävä vielä paljon töitä.
– Tavoitteen toteutumiseen tarvitaan meidän jokaisen panosta, Niinistö totesi ja muistutti samalla kotitalouksien heittävän syömäkelpoista ruokaa roskiin kilokaupalla vuosittain.
– Etenkin nousevien hintojen aikana ruoan pitäisi päätyä lautaselle eikä jäteastiaan, presidentti muistutti.
Pienet arjen teot ovat presidentin mukaan avainasemassa hävikin vähentämisessä. Niinistö neuvoo esimerkiksi suunnittelemaan viikon ruokalistat paremmin, ostamaan ruokaa vain tarpeeseen ja pitämään huolta oikeista säilytyslämpötiloista.
– Ajattelu ja muutos kasvavat ihmisestä itsestään. Ja jokaisella vastuullisella teolla kannetaan kortta kekoon kestävämmän maailman puolesta, presidentti päätti tervehdyksensä.
Niinistö on nostanut ruokahävikin puheenaiheeksi aiemminkin. Presidentti kertoi vuonna 2019 Ilta-Sanomien haastattelussa Mäntyniemen ruokahävikin "riepovan häntä vimmatusti". Vuonna 2015 presidentti teki myös ilmastolupauksen, jossa sitoutui vähentämään omia kasvihuonepäästöjään. Lupauksessaan presidentti Niinistö kertoi kiinnittävänsä jatkossa huomiota muun muassa ruokahävikin vähentämiseen.
Lue myös: Ethän heitä leipää roskiin? Moni ei ajattele seurauksia: "Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa…"
Katso myös video: Vitosen buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista
1:08