Tänään vietetään Suomessa Kansallista lenkkipäivää, kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle ja hyvälle perusruoalle. Tänään juhlitaan myös HK:n Sinisen syntymäpäivää.
Katso yllä olevalta videolta, miten makkara tulisi paistaa kotioloissa.
Yksi suomalaisten suosikkimakkaroista, HK:n Sininen Lenkki, täyttää tänä vuonna 55 vuotta. Makkaraa ostetaan keskimäärin joka päivä edelleen noin 48 000 pakettia päivässä.
Sinisen Lenkin alkuaikoina suosio ei kuitenkaan ollut yhtä kovaa, sillä 1950-luvulla lenkkimakkaran hinta oli jopa korkeampi kuin täyslihan. Lenkki ei siis todellakaan ollut joka kodin perusruokaa.
Sinisellä painettu "lenkkimakkara" kuoressa
50-luvulla makkaraa valmistettiin luonnonsuoleen käsityönä ja jokaisen lenkkimakkaran päähän sidottiin käsin alumiininen sinetti, joka kertoi tuotteen laatunimen. Lenkkimakkarat myytiin tuolloin usein irtotavarana paperipusseissa.
1960-luvulla siirryttiin kuitenkin koneellisesti kiinnitettyihin niitteihin, mutta elintarvikeasetus vaati edelleen tuotteisiin tiedon makkaran laadusta.
Siksi makkarankuoren sisäpintaan painettiin mustikoista saadulla värillä sana "lenkkimakkara" sinisellä, kun taas silloiseen HK:n Punaiseen lyötiin punaisella sana "kiuasmakkara".
Vuotta 1963, jolloin uusi käytäntö otettiin käyttöön, pidetään Sinisen Lenkin syntymävuotena.
Nimi vakiintui, resepti muuttui
HK:n Sinisen menestyksen salaisuus saattaakin piillä juuri tässä elintarvikeasetuksessa, sillä se erotti Sinisen Lenkin kilpailijoista. Pian kauppiaat alkoivat tilata lyhyesti tuotteensa sanomalla "20 lenkkiä sinistä ja kymmenen punaista".
LUE MYÖS: Taustalla mielenkiintoinen tarina – tästä Sininen lenkki on saanut nimensä
Kauppiailta makkaran kutsumistapa siirtyi pian myös kuluttajien sanastoon, ja niin nimi "Sininen Lenkki" alkoi vakiintua.
Sininen Lenkki valmistetaan vielä tänä päivänäkin suomalaisesta lihasta, vaikka resepti onkin muuttunut radikaalisti 1960-luvulla.
Alun perin Sinisessä käytettiin pääosin naudanlihaa. Kun maatalouspolitiikka alkoi suosia sikataloutta, HK:n Sinisen pääraaka-aineeksi vaihtui sianliha. Vanhojen makkaramestarien mielestä sianliha ei sopinut makkaraan, mutta suomalaisille se on kuitenkin kelvannut.
Uunimakkara suomalaisten suosikkiruokia
Uunimakkara on maistunut suomalaisissa ruokapöydissä jo vuosikymmenten ajan, ja se on myös luonasruokaloiden ykkönen.
Jos lenkkipäivän kunniaksi tänään maistuisi kotona myös uunimakkara, ota tästä talteen reseptit sekä klassiseen herkkuun alla olevan linkin takaa, että tomaattiseen versioon videolta.
Klassikkoresepti vailla vertaa: Näin teet perinteistä uunimakkaraa
Tomaattinen uunimakkara:
1:30
Lähteet: HK, MTV