Laillistetun ravitsemusterapeutin mukaan sokeriaddiktiota ei nykytutkimuksen valossa ole olemassa. Herkkuhimo voi johtua esimerkiksi tietystä suutuntumasta ja uusille tavoille oppii muutamassa viikossa.
Iltapäivällä kaadan kahvia kuppiin työpaikan kahvihuoneessa ja heti se iskee – suklaanhimo. Olen tottunut nauttimaan iltapäivällä jotain makeaa ja siitä on kehittynyt paha tapa, josta haluaisin pyristellä irti, mutta voiko sokeriin oikeasti jäädä koukkuun, vai onko kyse jostain muusta?
Laillistetun ravitsemusterapeutin, Hanna Partasen mukaan virallista sokeriaddiktiota ei nykytutkimuksen mukaan ole olemassa.
– Moni, joka sanoo olevansa sokerikoukussa myöntää, että himo ei mene ohi syömällä vaikkapa pari ruokalusikallista puhdasta sokeria pussista. Himo on usein jotain makeaa herkkua kohtaan, jossa on mukava suutuntuma. Usein yhdistämme jonkun herkun syömisen tiettyyn miellyttävään tunteeseen.
Partasen mukaan makeanhimo on osittain luontaista, mutta myös opittua.
– Suutuntuma kyllä tottuu vähemmän makeaan muutamassa viikossa. Sitten suuresta makean määrästä tulee helpommin öllö olo.
Sokeri ei ole terveellistä ja Partasen mukaan erityisesti sokeriset juomat yhdistyvät ylipainoon ja tyypin 2 diabetekseen.
– Juomissa kannattaa valita light-versio, varsinkin jos tällaisia juomia haluaa nauttia useammin kuin kerran viikossa. Kohtuu on toki muistettava myös keinomakeutusaineiden käytössä.
Moni yrittää helpottaa himoa hunajan tai makeiden hedelmien, kuten viikunoiden tai banaanin avulla. Partanen vinkkaa kokeilemaan myös maitokaakaota.
– Syksyn tullen ainakin suklaanhimoa voi kokeilla tyydyttää maitokaakaolla, johon käyttää tummaa kaakaojauhetta ja makeutukseen vain pienen määrän sokeria tai makeutusainetta.
1:44