Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

"Rikkaruoholla" ruokakaupassa 330 euron kilohinta: Perusteltua vai järjetöntä? Näin vastaa asiantuntija

Villiyrtit
Asiantuntijan mukaan villiyrttibisnes on Suomessa vasta alkutekijöissään, mikä selittää osaksi kovia hintoja. Shutterstock
Julkaistu 29.07.2015 14:53

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

MTV Lifestylen toimittaja havaitsi yllätyksekseen helsinkiläisruokakaupassa myynnissä rikkaruohoksi miellettyä vuohenputkea huimaan 330 euron kilohintaan. Onko tuotteen hinta täysin perusteltu vai järjetön? Tätä mieltä on asiantuntija.

Villiyrttiekspertti ja kokki Sami Tallberg kertoo olevansa iloinen siitä, että villiyrtit löytävät tiensä pikku hiljaa tavallisten ruokakauppojen valikoimiin. Tallberg itse on perehtynyt villiyrtteihin jo useampien vuosien ajan ja julkaissut aiheesta monta keittokirjaa. Vuohenputken lehtien 330 euron kilohintaan Tallberg suhtautuu kahtiajakoisesti.

Vuohenputken lehdet

– Ihan hyvä veto sinänsä. Mutta jotenkin nurinkurista, että villiyrttejä pidetään jotenkin erikoisina, kuten jotain sammen mätiä, Tallberg toteaa toivoen samalla, että ihmiset oppisivat suhtautumaan villiyrtteihin "tavallisina raaka-aineina".

– Myönnän, onhan sen todella kova hinta. Varsinkin jos ottaa huomioon, että nyt ei vuohenputki ole todellakaan parhaimmillaan, vaan keväällä, kun sen lehdet ovat nuoria.

Moni suomalainen mieltää vuohenputken lähinnä takapihan vitsaukseksi, mutta todellisuudessa sitä voi käyttää raaka-aineena pinaatin, persiljan ja lipstikan tapaan.

Pieni kysyntä nostaa hintoja

Tallberg muistuttaa, että myös suomalaisille tutumpien yrttien ja salaattien kilohinta saattaa yllättää. Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon esimerkiksi ruukuissa myytävistä yrteistä jää grammoina syötävää. Toisaalta ruukkuyrttien kasvattamista voi jatkaa kotona käytön jälkeenkin, jolloin myös kilohinta periaatteessa laskee.

Villiyrttiekspertti ja kokki Sami Tallberg Taste of Helsinki -tapahtumassa vuonna 2013.

Tallbergin mukaan villiyrttibisnes on Suomessa vielä alkutekijöissään, mikä selittää tuotteiden kovaa hintaa. Jos tuotteilla olisi enemmän kysyntää se näkyisi luonnollisesti myös hintojen alenemisena. Mutta eivätkö kuluttajat voisi sitten itse poimia pihoiltaan ja metsistä villiyrttejä ilmaiseksi?

– Onhan tämä myös kuluttajien palvelemista. Eivät kaikki ihmiset halua kerätä niitä tai viihdy ulkona ylipäätään, Tallberg muistuttaa.

Voiko oman pihan villiyrteillä tienata?

Jos piha nyt sattuu sitten pursuamaan ylimääräistä vuohenputkea ja muita syötäviä villiyrttejä, voiko niitä myydä eteenpäin? Periaatteessa voi, jos kysyntää löytyy. Tallberg kertoo kuulleensa ystäviltään suosituksia Suomen luontoyrittäjyysverkoston foorumista.

– Se on tiettävästi Suomen ainoita foorumeita, jossa näitä voi myydä ja ostaa. Vähän niin kuin villiyrttien Keltainen Pörssi, Tallberg nauraa.

Tällä hetkellä foorumilla tehdään kauppaa muun muassa 12 kilon pakurierästä ja kuivatuista voikukanlehdistä.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja