Suomalaisilla on kaksi selkeää suosikkiyrttiä – osaatko käyttää niitä oikein?
Yrttien hyödyntäminen maustamisessa auttaa vähentämään esimerkiksi suolan käyttöä.
Tuoreiden yrttien käyttö ruoanlaitossa on lisääntynyt suomalaisten keskuudessa merkittävästi viimeisen kahdeksan vuoden aikana, kerrotaan Kauppapuutarhaliiton tiedotteessa.
Kotimainen yrttien viljely
Vuonna 2014 yrttejä viljeltiin noin 24 miljoona ruukkua, mutta vuonna 2022 jo 33 miljoonaa ruukkua.
Käytännössä vuodessa viljellään siis 6 ruukkua yrttejä jokaiselle suomalaiselle.
Kotimaisia yrttejä on saatavilla vuodenkierrossa jo noin kolmisenkymmentä erilaista lajia.
Kasvavaa suosiota ovat siivittäneet muun muassa erilaiset kokkiohjelmat sekä matkustaminen.
Suomalaisten kestosuosikki yrteistä on tilli ja hyvänä kakkosena perässä seuraa basilika. Myös persilja, korianteri ja ruohosipuli ovat suosittuja.
Neljä vinkkiä yrttien käyttöön ruoanlaitossa
Monipuoliset yrtit ovat helppokäyttöisiä, mutta muutaman vinkin avulla maustaminen niillä onnistuu taatusti.
1. Suosimalla yrttejä ruoan maustamisessa, voi onnistua välttämään liiallista suolan käyttöä ruoanlaitossa. Maustamiseen saattaa riittää tuoreyrttien lisäksi yksinkertaisesti suola ja pippuri.
2. Tuoreyrttejä ei kannata lisätä ruokaan vasta kuin aivan kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta hyödylliset ravintoaineet säilyvät yrteissä.
3. Mietoja yrttejä voi lisätä ruokaan reilummallakin kädellä. Esimerkiksi basilika, persilja ja kirveli sopivat hyvin salaatteihin tai koristelemaan valmista annosta.
4. Voimakkaita yrttejä ei tarvitse laittaa ruokaan kuin pieni määrä. Esimerkiksi rosmariini ja salvia pääsevät oikeuksiinsa paremmin, kun niiden kanssa maustamisessa muistaa kohtuuden.
Lue myös: Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiin
Katso myös: Kaupan oreganoissa on yllättävän paljon eroja – huomaatko itse eroavaisuudet?
Lähde: Kauppapuutarhaliitto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka