Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suomalaisilla on kaksi selkeää suosikkiyrttiä – osaatko käyttää niitä oikein?

7:12img
KATSO MYÖS: Näin saat ruoan maistumaan huomattavasti paremmalta – kokki Sauli Kemppaisen niksit.
Julkaistu 19.03.2023 12:32

Emmi Niiniaho

Yrttien hyödyntäminen maustamisessa auttaa vähentämään esimerkiksi suolan käyttöä.

Tuoreiden yrttien käyttö ruoanlaitossa on lisääntynyt suomalaisten keskuudessa merkittävästi viimeisen kahdeksan vuoden aikana, kerrotaan Kauppapuutarhaliiton tiedotteessa.

Kotimainen yrttien viljely

Vuonna 2014 yrttejä viljeltiin noin 24 miljoona ruukkua, mutta vuonna 2022 jo 33 miljoonaa ruukkua.

Käytännössä vuodessa viljellään siis 6 ruukkua yrttejä jokaiselle suomalaiselle.

Kotimaisia yrttejä on saatavilla vuodenkierrossa jo noin kolmisenkymmentä erilaista lajia.

Kasvavaa suosiota ovat siivittäneet muun muassa erilaiset kokkiohjelmat sekä matkustaminen.

Suomalaisten kestosuosikki yrteistä on tilli ja hyvänä kakkosena perässä seuraa basilika. Myös persilja, korianteri ja ruohosipuli ovat suosittuja.

Lue myös: Ethän tee tätä virhettä, kun maustat ruokaa? Meiran asiantuntija muistuttaa: "Nopeuttaa mausteen vanhenemista"

Neljä vinkkiä yrttien käyttöön ruoanlaitossa

Monipuoliset yrtit ovat helppokäyttöisiä, mutta muutaman vinkin avulla maustaminen niillä onnistuu taatusti.

yrtit, yrttejä

Tuoreyrttejä alkoi ilmestyä suomalaisten ruokapöytiin enenevässä määrin 1990-luvulla.

1. Suosimalla yrttejä ruoan maustamisessa, voi onnistua välttämään liiallista suolan käyttöä ruoanlaitossa. Maustamiseen saattaa riittää tuoreyrttien lisäksi yksinkertaisesti suola ja pippuri.

2. Tuoreyrttejä ei kannata lisätä ruokaan vasta kuin aivan kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta hyödylliset ravintoaineet säilyvät yrteissä.

3. Mietoja yrttejä voi lisätä ruokaan reilummallakin kädellä. Esimerkiksi basilika, persilja ja kirveli sopivat hyvin salaatteihin tai koristelemaan valmista annosta.

4. Voimakkaita yrttejä ei tarvitse laittaa ruokaan kuin pieni määrä. Esimerkiksi rosmariini ja salvia pääsevät oikeuksiinsa paremmin, kun niiden kanssa maustamisessa muistaa kohtuuden.

Lue myös: Nerokasta! Pirjon salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "On edullinen"

Lue myös: Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiin

Katso myös: Kaupan oreganoissa on yllättävän paljon eroja – huomaatko itse eroavaisuudet?

1:26img

Pauligin keittiömestari Petteri Kanerva kertoo, miten kaupan oreganot eroavat toisistaan.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Tuoreimmat aiheesta

Yrtit