Jouluruokia suunnitellessa ja tehdessä on hyvä pitää mielessä kohtuus niin ruokien määrässä kuin ruokien eteen käytetyssä tuntimäärässä.
Erilaiset jouluvalmistelut siivouksineen ja jouluruokineen aiheuttavat helposti stressiä. Uudenmaan Martat muistuttivat joulukuussa Instagram-tilillään, ettei jouluksi tarvitse tehdä suursiivousta kotona.
Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.
– Nykyisin ei suosita suursiivouksia. Joulun alla on paljon tekemistä, joten muista, että joulutunnelma syntyy mukavasta yhdessäolosta toisten kanssa ja vuoden pimeimpänä aikana pehmeä tunnelmavalaistus antaa paljon anteeksi, jolloin kodin jokaista nurkkaa ei tarvitse luututa, Martat muistuttivat.
Lue myös: Käänne joulukinkkujen myynnissä!
Joulupöydän ruoissa voi myös oikaista
Sama rentous tulisi pitää mielessä myös jouluruokia miettiessä. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen muistuttaa tiedotteessa, että jouluvalmisteluissa voi hyvin ennakoida ja oikaista.
Esimerkiksi kotimaisista juureksista valmistetu joululaatikot voi valmistaa jo etukäteen pakastimeen vaikka pienissä annosvuoissa.Näin saat halutessasi tuoreen laatikon joka aterialle.
– Lisäksi valmisteluissa on hyvä pitää mielessä sallittu oikaisu: perinteiset herkut ovat saatavilla myös valmisruokina, ja valmiista kasvissoseista laatikot syntyvät kädenkäänteessä, neuvoo Siivonen.
Lue myös: Täydellinen joulusinappi! Mika Saukkonen kehuu ohjettaan maailman parhaaksi
Kaikkia perinteitä ei ole pakko ylläpitää
Nykypäivänä myös kauppojen kinkkuvalikoima on monipuolinen, ja tarjolla on esimerkiksi valmiiksi kypsennettyjä tuotteita. Kaupoissa myydään myös täysin valmiita jouluaterioita, mikäli kokkaaminen ei kiinnosta tai haluaa välttyä ruokahävikiltä.
MTK:n Heidi Siivonen kannustaa jouluruokien valmistamisessa luovuuteen ja perinteiden haastamiseen. Kukaan ei pakota tekemään joulupöytään perinteisiä ruokia, jotka jää syömättä.
– Joulupöytään voi mainiosti paistaa myös juhlavan naudanlihapihvin tai hauduttaa perinteisen karjalanpaistin. Kasvisruokien ystävä ilahtuu kokonaisena paahdetusta selleristä ja runsaista ja raikkaista kasvislisukkeista.
Kuuden jälkiruoan kimaraa ei tarvita
Stressittömyyteen jouluna kannustaa myös vuoden positiivisimmaksi turkulaiseksi valittu viestinnän ammattilainen ja turkulaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja Heli Nieminen. Nieminen kertoo Pro Kala ry:n tiedotteessa kokanneensa itse itsensä aivan puhki työskennellessään vielä ruokatoimittajana.
– Usein innostuin myös aivan viime hetkessä kokkailemaan perheelle jouluksi paljon enemmän kuin mitä olin etukäteen suunnitellut, Nieminen muistelee.
Nieminen kertoo esimerkiki päättäneensä eräänä aatonaattona, että haluaa tehdä joulupöytään kuusi erilaista jälkiruokaa.
– Lähdin vielä myöhään illalla hakemaan kaupasta aineksia ja valmistin yötä myöten pannacottaa, sorbettia, suklaakakkua ja muita herkkuja. Jälkkäripöytä oli menestys, mutta olin itse aattona aika poikki.
Lue myös: Joulukinkkujen todelliset erot: Mikä kinkku kannattaa ostaa?
Lähteet: Uudenmaan Martat, MTK ry, Pro Kala ry