Kari Aihisen mukaan hävikki vähenee suunnittelemalla, mutta ylijääneestä kinkusta saa myös aikaiseksi herkullisen annoksen.
Tuleva joulu on monelle haastava monella tapaa. Kohonneet energiakustannukset sekä ruoan hinta on saanut suomalaiset todella harkitsemaan joulun ruokapöydän antimia.
Kokki Kari "Kape" Aihinen kertoi marraskuussa HKScanin mediatilaisuudessa viettävänsä itse joulua äitinsä "pitopalvelussa", kuten aikaisemmatkin 50 vuotta. Perinteissä joulussa on aina oltava kinkun lisäksi äidin tekemää kotijuustoa, pienen pieniä lihapullia sekä kimpassa tehtyä italiansalaattia.
Huippukokki jakoi myös muutaman vinkin, joiden avulla karsittukin joulupöytä on onnistunut.
Nappaa talteen myös resepti, jota varten kannattaa melkeinpä tarkoituksella jättää hieman kinkkua syömättä.
Lue myös: Danin nerokas vaihtoehto perinteiselle joulukinkulle – vain tunnin uunissa
Kapen vinkit fiksuun ruoanlaittoon: "Älkää lämätkö kaikkia ruokia kerralla esille"
Aihinen toteaa kokemuksestaan Kaappaus keittiössä -ohjelman teossa, että ensimmäinen vinkki ruokahävikin vähentämiselle suomalaisperheissä on suunnitelmallisuus.
– Suunnitelkaa niitä safkoja, suunnitelkaa niitä määriä, suunnitelkaa se joulun menu hyvin, Aihinen kehottaa.
Yksi vinkki hävikin vähentämiseen on Aihisen mukaan myös se, että ruoat laitetaan esille pienissä astioissa. Silloin ruoat tulee myös syötyä.
– Älkää lämätkö kaikkia ruokia kerralla esille. Ne ovat siinä sitten koko jouluaaton ja joulupäivän lämpimässä.
Aihinen on itse perinteisen joulun kannattaja, mutta vinkkaa kokeilunhaluisille, että kannattaa valita esimerkiksi joku teema, kuten Espanja tai Meksiko.
– Edustan myös tällaista vanhaa koulukuntaa, että "less is more". Tehkää vähemmän, mutta tehkää paremmin.
Jos ja kun kinkkua jää yli, kannattaa kokeilla tätä Aihisen reseptiä, jossa kinkun jämille keitetään herkullisen kermainen kastike. Kastike toimii taatusti myös kinkun kastikkeena joulupöydässä.
– Yksi maailman kuuluisimpia ruokia, suomeksi sanottuna kinkkua kermassa ja sinne on laitettu kaikki joulun "setupit", mitä on jäänyt. Pikkasen avoimesta Madeira-pullosta, faijalta on jäänyt vähän konjakkia ja tottakai sinappia joulupöydästä, Aihinen runoilee.
Katso resepti täältä: Kari Aihisen Jambon à la crème joulukinkusta
Lue myös: Mikä on paras joulukinkku? Tässä eri joulukinkkujen todelliset erot
Lue myös: Ostatko sinäkin? K- ja S-ryhmä paljastavat kalatiskien hitit – nämä viedään jouluna käsistä
Katso myös: Näin hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvan
1:52