Kari Aihinen muistuttaa: Joulupöydässä ei kannata sortua kalliiseen mokaan – "Älkää lämätkö kaikkia ruokia…"
Kari Aihisen mukaan hävikki vähenee suunnittelemalla, mutta ylijääneestä kinkusta saa myös aikaiseksi herkullisen annoksen.
Tuleva joulu on monelle haastava monella tapaa. Kohonneet energiakustannukset sekä ruoan hinta on saanut suomalaiset todella harkitsemaan joulun ruokapöydän antimia.
Kokki Kari "Kape" Aihinen kertoi marraskuussa HKScanin mediatilaisuudessa viettävänsä itse joulua äitinsä "pitopalvelussa", kuten aikaisemmatkin 50 vuotta. Perinteissä joulussa on aina oltava kinkun lisäksi äidin tekemää kotijuustoa, pienen pieniä lihapullia sekä kimpassa tehtyä italiansalaattia.
Huippukokki jakoi myös muutaman vinkin, joiden avulla karsittukin joulupöytä on onnistunut.
Nappaa talteen myös resepti, jota varten kannattaa melkeinpä tarkoituksella jättää hieman kinkkua syömättä.
Kapen vinkit fiksuun ruoanlaittoon: "Älkää lämätkö kaikkia ruokia kerralla esille"
Aihinen toteaa kokemuksestaan Kaappaus keittiössä -ohjelman teossa, että ensimmäinen vinkki ruokahävikin vähentämiselle suomalaisperheissä on suunnitelmallisuus.
– Suunnitelkaa niitä safkoja, suunnitelkaa niitä määriä, suunnitelkaa se joulun menu hyvin, Aihinen kehottaa.
Yksi vinkki hävikin vähentämiseen on Aihisen mukaan myös se, että ruoat laitetaan esille pienissä astioissa. Silloin ruoat tulee myös syötyä.
– Älkää lämätkö kaikkia ruokia kerralla esille. Ne ovat siinä sitten koko jouluaaton ja joulupäivän lämpimässä.
Aihinen on itse perinteisen joulun kannattaja, mutta vinkkaa kokeilunhaluisille, että kannattaa valita esimerkiksi joku teema, kuten Espanja tai Meksiko.
– Edustan myös tällaista vanhaa koulukuntaa, että "less is more". Tehkää vähemmän, mutta tehkää paremmin.
Jos ja kun kinkkua jää yli, kannattaa kokeilla tätä Aihisen reseptiä, jossa kinkun jämille keitetään herkullisen kermainen kastike. Kastike toimii taatusti myös kinkun kastikkeena joulupöydässä.
– Yksi maailman kuuluisimpia ruokia, suomeksi sanottuna kinkkua kermassa ja sinne on laitettu kaikki joulun "setupit", mitä on jäänyt. Pikkasen avoimesta Madeira-pullosta, faijalta on jäänyt vähän konjakkia ja tottakai sinappia joulupöydästä, Aihinen runoilee.
Katso resepti täältä: Kari Aihisen Jambon à la crème joulukinkusta
Lue myös: Ostatko sinäkin? K- ja S-ryhmä paljastavat kalatiskien hitit – nämä viedään jouluna käsistä
Katso myös: Näin hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvan
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka