Oletko maistanut hevi-hyllyn kätevää pikaruokaa? Herkulliset ja edulliset ruusukaalit ovat nyt sesongissa.
Ruusukaali on monelle suomalaiselle vielä harmittavan vieras raaka-aine. Tämä sesongissa oleva pikkukaali on kuitenkin mitä mahtavinta pikaruokaa. Edulliset ruusukaalit sopivat moneen ja valmistuvat todella nopeasti.
Harmittavan vähän suomalaisten lautasella
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK kertoi viime vuonna, että Suomessa syödään edelleen ruusukaalia harmittavan vähän.
Keskivertosuomalainen popsii ruusukaalia vuoden aikana vain 40–50 grammaa, mikä vastaa noin yhtä isoa ruusukaalia. Esimerkiksi valkokaalia, joka on Suomen suosituin kaali, syödään puolestaan noin kolme kiloa vuodessa henkilöä kohti.
– Valmisruoissa on tosin myös valkokaalia, ja sitä on tarjolla julkisissa keittiöissä esimerkiksi lounasruoissa. Lisäksi valkokaalia saa vuoden ympäri, kun ruusukaalin lyhyehkö sesonki osuu syksylle, selvensi ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen syksyllä 2023.
Lue myös: Syötkö tomaattia, kurkkua ja salaattia? Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta
Moni pelkää kitkeryyttä turhaan
Jotkut saattavat karttaa ruusukaalia, koska pelkäävät sen maistuvan kitkerältä.
Ruusukaalijajikkeita on kuitenkin Siivosen mukaan jalostettu niin, että niistä on saatu enin kitkeryys pois.
– Uudet lajikkeet ovat pehmeämmän makuisia ja kitkeryys on poissa. Jos on syönyt kymmenen vuotta sitten kitkerän ja ylikypsän ruusukaalin, kannattaa kokeilla uudestaan, Siivonen kannustaa.
Mitä kaikkea ruusukaalista voi sitten kokata? Lue täsmävinkit syksyllä 2022 julkaisemastamme jutusta.
Lue myös: Ostitko tämännäköisen kaalin? Sillä on stressiä
Katso myös: Moni ei ole tajunnut käyttää ruokakaupan edullista herkkua
2:11