Yhdysvaltalaisjulkaisukin uutisoi suomalaistutkijoiden uraa uurtavasta projektista.
MTV Uutiset kertoi vuonna 2019 tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan 60 prosenttia luonnonvaraisista kahvilajeista saattaisi olla häviämässä lähivuosina.
Kahvin kysyntä kasvaa koko ajan, mutta samalla viljelyala pienenee ilmastonmuutoksen vuoksi. Viljelyalan pienentyminen johtaa myös metsäkatoon, mikä ei tee kahvin tuotannosta kovin kestävää saatika eettistä.
Teknologian tutkimuskeskus VTT pyrkii kehittämään ruoantuotantoa kasvisolujen avulla ja onkin tuottanut jo ensimmäiset kahvierät laboratoriossaan Espoossa. Voit katsoa pääkuvan videolta MTV Uutisten vierailusta laboratoriossa.
Merkittävästä tutkimuksesta on uutisoinut myös amerikkalaisjulkaisu New York Post.
Potentiaalia kasvaa multimiljardien arvoiseksi toimialaksi
Arviointipaneeli ja analyysitulokset osoittivat, että paahdetun kahvisolukon profiilissa oli tuoksun ja maun osalta paljon yhtäläisyyksiä tavallisen kahvin kanssa.
– Kahvinvalmistusta voidaan kuitenkin pitää omana taiteenlajinaan, ja siihen liittyy toistoon perustuvaa optimointia asiantuntijoiden valvonnassa. Tutkimustyömme toimii tällaisen työn perustana, kertoo tutkimustiimin päällikkö, Heiko Rischer VTT:stä, projektin tiedotteessa.
Rischer arvioi, että tuotannon käynnistäminen ja viranomaisten hyväksynnän saaminen häämöttäisi jo neljän vuoden päässä.
– Ensimmäisen kupin nauttiminen oli jännittävä kokemus, Rischer kertoo.
Rischer selitti New York Postille, että laboratioriossa kasvatetun kahvin edut ympäristölle perustuvat muun muassa vähempään tarpeeseen hyönteismyrkylle ja lannoitteelle sekä siihen, ettei kahvipapuja tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja markkinoille.
VTT:n tutkija Heikki Aisala, joka on vastuussa arviointiprosessista, kommentoi, ettei laboratoriossa kasvatettu kahvi läpäisisi toistaiseksi makuvaatimuksia, mutta sillä on paljon potentiaalia kasvaa multimiljardien arvoiseksi toimialaksi kansainvälisesti.
– Se (laboratoriokahvi) maistuu sekoitukselta erityyppisiä kahveja. Emme ole ihan vielä siellä kaupallisessa mielessä, mutta se todellakin muistuttaa kahvia tällä hetkellä, Aisala kommentoi.
New York Post oli tiedustellut myös Sadulta, helsinkiläiseltä baristalta, suostuisivatko hifistelyyn taipuvaiset kahvin ystävät juomaan laboratioriossa kasvatettua kahvia.
– Luulen, että jonain päivänä menemme siihen suuntaan, koska kaikki luonnon kahvilähteet ovat katoamassa, joten meidän täytyy liikkua eteenpäin. Jos se maistuu yhtä hyvältä ja aromi on kahvipohjainen, miksikäs ei? Uskon, että se olisi mahdollista, Satu kommentoi.
Lähteet: VTT, New York Post