Suomessa kehitettiin tapa kasvattaa kahvia laboratoriossa – VTT:n keksintö haastaa perinteisen kahvin viljelyn
Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt tavan tuottaa kahvia laboratoriossa. Kyse on niin sanotusta solumaataloudesta. Kahvi valmistetaan kahvipensaan lehden soluista bioreaktorissa.
Laboratoriossa tuotettu kahvi tuoksuu ja maistuu tavalliselta kahvilta, mutta ennen kuin sitä saa kaupasta, kuluu vielä useampi vuosi.
Kahvintuotantoon liittyy tällä hetkellä monia ongelmia ja sen takia kahvin tuottaminen laboratorio-oloissa on varteenotettava vaihtoehto.
– Nykyisessä kahvintuotannossa on monia ongelmakohtia: pitkät kuljetusmatkat tuottajamaista, viljelijöiden riisto, maankäytön ongelmat, kestävyys. Sitten on vielä ilmastonmuutos. Sen takia kahvintuotantoon kelpaavien alueiden määrä vähenee koko ajan, perustelee VTT:n tutkimustiimin päällikkö Heiko Rischer.
Kaikki alkaa kahvipensaan lehdestä
Prosessi alkaa kahvipensaan lehdestä, joka silputaan ja palasista aletaan kasvattaa kahvisoluviljelmää. Kasvatusta jatketaan suotuisissa olosuhteissa. Lopulta solulinja siirretään bioreaktoriin, jossa on enemmän kasvutilaa. Lopuksi solukko kuivataan ja paahdetaan.
Tutkijat uskovat, että jo muutaman vuoden päästä heidän kahviaan voi ostaa kaupasta.
– Jos kaikki sujuu hyvin, parhaassa tapauksessa kahviamme voisi olla kaupassa noin neljän vuoden päästä. Se tosin vaatii, että löydämme oikeat yhteistyökumppanit ja sijoittajia, pohtii Rischer.
Rischer uskoo, että jos laboratoriokahvin tuotanto saadaan vauhtiin ja teolliseen mittakaavaan, sen hinta on kilpailukykyinen verrattuna nykyiseen kahvin hintaan.
"Maistuu tavalliselta kahvilta"
Laboratoriossa tuotettua kahvia ei kuka tahansa saa maistaa, koska laboratorio-olosuhteissa tuotettu kahvimateriaali on kokeellista ruokaa. Sen markkinointi EU-maissa edellyttää viranomaishyväksyntää uuselintarvikkeeksi ja siihen voi kulua vuosia. VTT:n oma arviointipaneeli on kuitenkin päässyt maistamaan kahvia.
– Se maistuu kahvipavuilta ja hyvin samanlaiselta kuin tavallinen kahvi. Emme tietenkään ole paahtamisen ammattilaisia, joten monia asioita pitää vielä optimoida, mutta se näyttää ja tuoksuu kahvilta. Kemialliset analyysit myös osoittivat, että siinä on samat ainesosat kuin perinteisesti viljellyssä kahvissa, selittää Rischer.
Uusimmat
-
17:15
Muista tämä, jos terästät glögiä alkoholilla!
-
17:01
Iphone, Coca-cola, skuutti: Suomalaiskoulun aakkoslaput puhuttavat – Opetushallitus arvioi
-
16:56
Vaaratilanteita villieläinten kanssa: Ihmiset piirittivät levotonta mustakarhua kännykät ojossa
-
16:55
Lontoossa lentokentän terminaali on avautumassa – suljettiin epäilyttävän esineen takia
-
16:55
JYPin Juuso Vainio vietiin ambulanssilla kentältä – avautuu nyt pelottavasta tapauksesta: "Ei tiennyt, missä maailmassa on"
-
16:52
Kiista sadoista miljardeista venyttää Bakun ilmastokokousta – "Jos hyvin käy, saadaan laiha sopu"
-
16:44
Vartiolaiva Turva matkalla merikaapelin katkeamispaikalle
-
16:29
Synkkä vuorokausi karmeassa ajokelissä, seitsemän kuollut – vastaavaa myrskyä saa etsiä 12 vuoden takaa: MTV seuraa
-
16:00
Kelkkaonnettomuudessa ollut Janne Saarinen päivitti vointiaan: "Olen tosi peloissani"
-
15:49
Jukka Hildénin perhe kohtasi suuren surun: "Lepää rauhassa Mars"
-
15:31
Serbiassa otettiin kiinni ex-ministeri 15 ihmistä tappaneen rautatieasematurman vuoksi
-
15:25
Sensaatio-SaiPalta mehevä uutinen: "Kaikki viittaa siihen"
-
15:24
Uusi arvio Venäjän halusta käyttää ydinasetta – Putinin puheesta vakava havainto
-
15:16
Haistatko shampoosi? Tämä oire voi kertoa dementiasta
-
15:05
Vahvistus: Jari-myrsky oli harvinainen – sataneen lumen määrä ja kovin tuulenpuuska huimaavat päätä
-
15:03
Suoraa tekstiä Markku Kanervan viimeisistä Huuhkajat-ajoista: "Työskentelyilmapiiri alkoi muuttua"
-
15:01
Tästä syystä Abreu jää vuosiksi tauolle: "Rakastan työtäni ehkä liikaakin"
-
14:58
Mies kuoli – jäi Ranualla puristuksiin
-
14:37
Kaksi kuoli omakotitalon palossa Imatralla – poliisi: Kyse lähisuhdeväkivallasta
-
14:34
Venäjä jatkoi ohjusuhitteluaan: "Yhdysvallat on ymmärtänyt varoituksen"
-
Lataa lisää