Vuoden keittokirja -palkinnon pokanneen Peruna-kirjan tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki vieraili perjantaina Huomenta Suomessa ja ylisti sekä perunaa että sen viljelijöitä Suomessa. Sanna paljasti myös omat perunasuosikkinsa.
Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja palkittiin viime torstaina Ruoka & Viini -messuilla Ruokatoimittajat ry:n Vuoden keittokirja -tunnustuksella.
Sanna kertoi Huomenta Suomessa vieraillessaan perunan hyödyistä ja antoi kotikokeille muutamia hyödyllisiä vinkkejä. Perunaguru kertoi myös, mistä päin Suomea tulee maailmanlaajuisestikin noteeratut perunat ja miten tehdään täydellistä perunamuusia.
Sannalta kysyttiin lähetyksessä myös Suomessa myytävissä olevista perunalajikkeista.
– Lajikkeita löytyy ihan mieletön kirjo ja tarjonta paranee koko ajan. Kuluttaja on tässä avainasemassa. Jos perunalajikkeen nimeä ei ole kerrottu, niin kysy aina kauppiaalta. Lajike kertoo perunasta todella paljon, Sanna kertoo.
Tiesitkö?
Lapin Puikulalla on EU:n nimisuoja, eli vain Lapissa tuotettua puikulaperunaa tai siitä valmistettuja tuotteita voidaan markkinoida Lapin Puikula -nimellä.
Hän suosittelee testaamaan ja vertailemaan rohkeasti eri lajikkeita keskenään. Kotona voi vaikka pitää pienimuotoisen tastingin, ostaa kaupasta kolmea erilaista perunaa ja maistella eroja. Variaatiota löytyy paljon.
Sannalla itsellään on monta lajikesuosikkia, mutta yhden hän nostaa ylitse muiden:
– Puikula on yksi omista suosikeistani. Puikula on ihana, koska tykkään perunamuusista. En ikinä keitä sitä, vaan laitan sen uuniin paahtumaan.