Totuus juuston valmistuksesta yllättää jälleen: "Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän"

parmesanjuusto parmesaani
Perinteisesti juoksute eristetään nuoren vasikan mahasta. Shutterstock

Esimerkiksi parmesaanissa käytetyn juoksutteen alkuperä yllättää vuodesta toiseen.

Parmesaani-juuston valmistustapa on jälleen yllättänyt netissä. Esimerkiksi parmesaani-juustossa saatetaan käyttää juoksutetta, jonka valmistamiseen käytetään vasikkaa.

Perinteisesti juoksute eristetään nuoren vasikan mahasta, tarkemmin mahalaukun palasista. Sitä voi kuitenkin valmistaa myös muilla tavoin, esimerkiksi mikrobeista.

Ruokavirasto kertoo sivullaan, että juoksute on eläinperäinen elintarvikkeiden valmistusaine, tarkemmin teurastuksen sivutuote. Samanlaisia sivutuotteita ovat myös aminohapot, liivate ja tali.

"Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän"

Jotkut tunnetut juustobrändit on suojattu D.O.- nimikkeellä. Termi tulee sanoista designation of origin. Nimikettä kantava juusto tulee valmistaa täsmälleen tietynlaisella valmistustavalla. Parmigiano Reggiano eli parmesan-juusto on yksi tunnetuimmista suojatuista juustobrändeistä.

– Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän kertoessani, että parmesaanissa on juoksutetta, X-palvelussa todetaan.

"Eivätkö ihmiset todella tiedä tätä?"

Somekansa on järkyttynyt juoksutteen alkuperästä aiemminkin. Tiedesivusto IFLScience on jakanut "totuuden juustonvalmistuksesta" jo useita kertoa. 

Moni tosin vannoo nauttivansa juustoista edelleen. 

– Minusta on tehokasta käyttää kaikki osat eläimestä. Älä haaskaa mitään, Facebookissa todetaan. 

– Eivätkö ihmiset todella tiedä tätä? Se ei koske vain parmesaania, vaan monenlaisia juustoja, toinen kommentoija huomauttaa. 

Katso myös: Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättää

Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättää 0:50
Vegaanista "juustoa" eli vuustoa pystyy valmistamaan kotona todella helposti vain muutamasta ainesosasta. Katso hittiohje!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.