Totuus juuston valmistuksesta yllättää jälleen: "Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän"
Esimerkiksi parmesaanissa käytetyn juoksutteen alkuperä yllättää vuodesta toiseen.
Parmesaani-juuston valmistustapa on jälleen yllättänyt netissä. Esimerkiksi parmesaani-juustossa saatetaan käyttää juoksutetta, jonka valmistamiseen käytetään vasikkaa.
Perinteisesti juoksute eristetään nuoren vasikan mahasta, tarkemmin mahalaukun palasista. Sitä voi kuitenkin valmistaa myös muilla tavoin, esimerkiksi mikrobeista.
Ruokavirasto kertoo sivullaan, että juoksute on eläinperäinen elintarvikkeiden valmistusaine, tarkemmin teurastuksen sivutuote. Samanlaisia sivutuotteita ovat myös aminohapot, liivate ja tali.
"Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän"
Jotkut tunnetut juustobrändit on suojattu D.O.- nimikkeellä. Termi tulee sanoista designation of origin. Nimikettä kantava juusto tulee valmistaa täsmälleen tietynlaisella valmistustavalla. Parmigiano Reggiano eli parmesan-juusto on yksi tunnetuimmista suojatuista juustobrändeistä.
– Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän kertoessani, että parmesaanissa on juoksutetta, X-palvelussa todetaan.
"Eivätkö ihmiset todella tiedä tätä?"
Somekansa on järkyttynyt juoksutteen alkuperästä aiemminkin. Tiedesivusto IFLScience on jakanut "totuuden juustonvalmistuksesta" jo useita kertoa.
Moni tosin vannoo nauttivansa juustoista edelleen.
– Minusta on tehokasta käyttää kaikki osat eläimestä. Älä haaskaa mitään, Facebookissa todetaan.
– Eivätkö ihmiset todella tiedä tätä? Se ei koske vain parmesaania, vaan monenlaisia juustoja, toinen kommentoija huomauttaa.
Lue myös: Niksi nopeaan parmesaanin raastamiseen jakaa mielipiteitä: "Eivätkös kaikki tiedä tämän jo?"
Katso myös: Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättää
Lähteet: Ruokavirasto, Facebook/IFLScience, IFLScience
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti