Syötkö yleensä yksin vai yhdessä? Karu totuus suomalaisten ruokailutavoista paljastui

ateria perhe yhdessä syöminen ruoka
Suomalaisista 64 prosenttia pitää yhdessä syömistä joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä – käytännössä kuitenkin vain joka toinen syö päivittäin yhdessä toisen kanssa. Shutterstock

Tuoreet tutkimustulokset paljastavat suomalaisten syövän valitettavan harvoin yhdessä pöydässä.

Valion teettämä tuore tutkimus kertoo karun totuuden suomalaisten ruokailutottumuksista. Nepan toteuttama tutkimus paljastaa, että suomalaisista 64 prosenttia pitää yhdessä syömistä joko tärkeänä tai erittäin tärkeänä – käytännössä kuitenkin vain joka toinen syö päivittäin yhdessä toisen kanssa.

Yksinsyöjien joukossa on myös niitä, jotka syövät yhdessä muiden ihmisten kanssa harvemmin kuin muutaman kerran kuussa. Näin toimii jopa 12 prosenttia suomalaisista.

Tutkimustulosten perusteella yhdessä syöminen korostuu erityisesti ainoastaan lapsiperheissä, joista jopa 82 prosenttia syö yhdessä vähintään yhden kerran päivässä. Suurimpina esteinä yhteisille ruokahetkille pidetään yhteisen ajan puutetta, kiirettä ja taloudellista tilannetta.  

Valion tutkimuksen tehtiin Nepan toimesta sähköisenä kyselynä huhtikuusta toukokuuhun 2022, ja siihen vastasi 1000 iältään 17–64-vuotiasta suomalaista. Otos edustaa Suomen väestöä. 

Enemmistöllä heistä, joiden talouteen kuuluu useampi kuin yksi henkilö, on vakiintuneet ruokailuajat päivän yhteisille aterioille. Ruokailuhetket tosin ovat aika tiiviitä, sillä tyypillisesti yhteiseen ruokahetkeen käytetään vain enintään puoli tuntia. 

Katso myös video: Vauva maistoi jäätelöä ensimmäisen kerran. Juttu jatkuu videon alla.

Yhdessä syöminen tekee hyvää sekä keholle että mielelle

Sydänliiton Neuvokas perhe -sivustolla muistutetaan myös yhdessä syömisen hyödyistä. Yhteinen ateria muun muassa vahvistaa ihmisten välisiä suhteita ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Lapsille säännölliset ruoka-ajat ja yhdessä syöminen ovat tärkeitä rutiineja. Yhteisen aterian äärelle rauhoittuminen tukee lapsen hyvinvointia ja vahvistaa oman arvon kokemusta lapsen mielessä.

Yhdessä syöminen kasvattaa tutkitusti myös lasten ruokarohkeutta. Nähdessään aikuisen syövän vieressään samaa ruokaa lapsi hyväksyy myös uudet maut helpommin.

Teemapäivä yhdessä syömiselle

Valio on päättänyt lanseerata yhdessä syömisen päivän tuoreiden tutkimustulosten seurauksena. Teemapäivää vietetään 25.8. ja sen tavoitteena on Valion mukaan kannustaa yhä useampi suomalainen kokoontumaan saman pöydän ääreen. 

Tilastojen perusteella yksinasuvien määrä on lisääntynyt viime vuosina erityisesti 25–35-vuotiaiden ikäryhmässä. Iso osa yksinasuvista nuorista kokee yksinäisyyden esteeksi yhdessä syömiselle.

Samalla muistutetaan myös ihmisiä yhteisen ajan ja yhdessä syömisen tärkeydestä. Valion markkinointipäällikkö Outi Lindberg toivoo yhdessä syömisen päivästä monivuotista perinnettä.

– Uskomme aidosti, että elämän parhaat asiat tapahtuvat yhdessä pöydässä. Haluamme myös muistuttaa, että yhdessä syömisen ei tarvitse olla suuri spektaakkeli vaan osa ihmisten arkipäivää, Lindberg sanoo tiedotteessa.  

Valio on järjestämässä teemapäivän ympärille myös kiertueen, jolla pyritään saamaan erityisesti yksinäiset nuoret syömään yhdessä. Kiertuetta vetää TikTokista tuttu Ariel Hokkanen, jonka tavoitteena on yhdistää entuudestaan tuntemattomia ihmisiä sosiaalisen median kautta.

Lähteet: Valio, Sydänliitto

Katso myös video: Gordon Ramsay maistoi aikoinaan Huomenta Suomessa suomalaista perinneruokaa ja pöyristyi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat